skład / składniki
metoda gotowania
dla tych, którzy kochają śliwkę wiśniową, proponuję zaopatrzyć się w nią na zimę w postaci kompotu ze śliwki wiśniowej. Wspaniały kompot, słodki i trochę kwaśny będzie przyjemnym napojem w zimie, kiedy tak brakuje witaminy.
umyj śliwkę wiśniową i wysusz. Owoce należy przebić widelcem i włożyć do słoików przygotowanych do konserwacji, wypełniając je o jedną trzecią. Następnie wlej jagody syropem. Istnieją dwie opcje: wlać gorący lub zimny syrop. Radzę wypróbować oba i wybrać ten, który bardziej Ci się spodoba. Pierwsza metoda: zalej jagody wrzącym syropem i zamknij pokrywkę. Druga metoda: wlej jagody zimnym syropem cukrowym i włóż słoiki do zimnej wody, którą należy podgrzać w ogniu do 85 C. w tej temperaturze podgrzewaj słoiki 0,5 l-10 min – 1 L-15 min.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 27 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g