budyń zimowy z suszonymi gruszkami

delikatny zimowy budyń zaskoczy Cię przyjemnym i bogatym smakiem!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 64 % 21 g
172 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

jeśli chleb nie jest czerstwy, pokrój go w plastry i lekko zrumień w piekarniku (około 10 minut w 150 stopniach). Połamać na kawałki.
za pomocą miksera ubij mleko, jajka, cukier, whisky, wanilinę, sól i gałkę muszkatołową. Wlej pokruszony chleb i suszone owoce do dużego rondla i zalej mieszanką mleczną. Przykryj i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aby chleb był całkowicie namoczony przez 3,5 godziny. Zdjąć z ognia i schłodzić przez 20 minut.
w międzyczasie podsmaż orzechy na patelni, aż będą pachnące, około 10 minut. Potępić i posiekać.
 Przenieś gotowy budyń zimowy do misek i posyp każdą porcję cukrem cynamonowo-orzechowym. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Whisky - 220   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy