gruszki w syropie cukrowym

Prosty i niesamowicie pyszny przepis! Spróbuj!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 90 % 28 g
167 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 D 2 h

obierz gruszki, pozostawiając nienaruszony rdzeń. Natychmiast, aż gruszki ciemnieją, ostrożnie włóż je do głębokiego rondla, całkowicie mocząc je winem (w razie potrzeby możesz dodać trochę wody). Aby gruszki nie unosiły się na wierzchu, połóż na nich talerz. Gruszki powinny być całkowicie zanurzone w cieczy.
na średnim ogniu podgrzej płyn, nie pozwalając mu się zagotować. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj gruszki przez około 25 minut, aż będą miękkie i łatwe do przebicia nożem. Czas gotowania może być różny, w zależności od wielkości, odmiany i dojrzałości gruszek.

zdejmij patelnię z ognia i całkowicie ostudź. W tej samej patelni, przykrytej pokrywką, gruszki należy włożyć do lodówki na kilka dni, aby mogły się zaparzyć.
po 4-5 dniach wyjmij gruszki i gotuj ponownie, aż płyn uzyska konsystencję syropu. Zdjąć z ognia i ostudzić.
w międzyczasie mikserem ubij śmietanę z cukrem i kardamonem na gęstą pianę. Schłodzić do temperatury pokojowej.
przed podaniem włóż gruszki w syropie cukrowym do naczynia i skrop białym winem. Podawać ze śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy