skład / składniki
metoda gotowania
obierz gruszki, pozostawiając nienaruszony rdzeń. Natychmiast, aż gruszki ciemnieją, ostrożnie włóż je do głębokiego rondla, całkowicie mocząc je winem (w razie potrzeby możesz dodać trochę wody). Aby gruszki nie unosiły się na wierzchu, połóż na nich talerz. Gruszki powinny być całkowicie zanurzone w cieczy.
na średnim ogniu podgrzej płyn, nie pozwalając mu się zagotować. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj gruszki przez około 25 minut, aż będą miękkie i łatwe do przebicia nożem. Czas gotowania może być różny, w zależności od wielkości, odmiany i dojrzałości gruszek.
zdejmij patelnię z ognia i całkowicie ostudź. W tej samej patelni, przykrytej pokrywką, gruszki należy włożyć do lodówki na kilka dni, aby mogły się zaparzyć.
po 4-5 dniach wyjmij gruszki i gotuj ponownie, aż płyn uzyska konsystencję syropu. Zdjąć z ognia i ostudzić.
w międzyczasie mikserem ubij śmietanę z cukrem i kardamonem na gęstą pianę. Schłodzić do temperatury pokojowej.
przed podaniem włóż gruszki w syropie cukrowym do naczynia i skrop białym winem. Podawać ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g