skład / składniki
metoda gotowania
podgrzej 1 łyżkę oleju w dużym rondlu. Dodaj drobno posiekaną marchewkę, cebulę, czosnek i smaż na złoty kolor, około 5 minut. Wlej 2,5 szklanki bulionu, włóż soczewicę i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego, przykryj i gotuj przez około 15 minut, aby soczewica była miękka. Cały czas dobrze wymieszaj. Gdy soczewica będzie gotowa, przenieś do dużego naczynia.
w międzyczasie zagotuj pozostałe 2 szklanki bulionu i liść laurowy. Gdy się zagotuje, dodaj ryż i ponownie zagotuj. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż ryż będzie miękki, około 20 minut (nie mieszaj ryżu). Zdejmij patelnię z ognia i dobrze wymieszaj ryż dużym widelcem. Przenieś ryż do naczynia z soczewicą. Dodaj posiekane oliwki, natkę pietruszki, kminek i skórkę z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw pozostałymi 3 łyżkami oleju. Dopraw do smaku, solą i pieprzem. Podawaj sałatkę na ciepło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g