skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj krem waniliowy. Aby to zrobić, ubij żółtka i połowę cukru trzepaczką. W osobnym rondlu połącz mleko, śmietanę, drugą połowę cukru i wanilinę. Umieść patelnię na bardzo małym ogniu i lekko podgrzej. Ostrożnie, ciągle mieszając, wlej mieszankę jajeczną do mleka. Upewnij się, że temperatura nie jest wysoka, w przeciwnym razie dostaniesz jajecznicę. Mieszaj, aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź. Następnie włóż krem do lodówki na pół godziny.
w międzyczasie przygotuj biszkopt. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia. Za pomocą miksera ubij żółtka, 1/4 szklanki cukru i wanilinę na gęstą pianę. Dodaj mąkę do mieszanki, delikatnie wymieszaj i krótko odłóż na bok. W osobnej misce ubij białka i pozostały cukier, aż mieszanina będzie prawie twarda, około 10 minut. Ostrożnie, po kilka łyżek, dodaj mieszankę białek do ciasta, ciągle mieszając. Ostrożnie wlej ciasto do naczynia do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij formę z piekarnika i ostudź.
w międzyczasie pokrój truskawki w plasterki, wymieszaj z cukrem i wstaw do lodówki.
gdy ciasto biszkoptowe ostygnie, można je wyjąć z formy nożem zanurzonym w wodzie. Pokrój ciasto na pół. Włóż kawałki do głębokiej miski, zalej herbatą i pozostaw do namoczenia.
mikserem ubij śmietanę na gęstą konsystencję. Rozpuść czekoladę.
połóż jedno ciasto na talerzu. Na wierzch połowę truskawek z cukrem i połowę kremu waniliowego. Następnie następne ciasto i ponownie warstwa truskawek i warstwa kremu waniliowego. Na wierzch ciasto przykryj bitą śmietaną, polej czekoladą i udekoruj plasterkami truskawek i listkami mięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Herbata - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g