deser truskawkowy z biszkoptem i kremem waniliowym

delikatny i wyrafinowany truskawkowo-kremowy smak ze świeżymi nutami mięty.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 59 % 19 g
196 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

najpierw przygotuj krem waniliowy. Aby to zrobić, ubij żółtka i połowę cukru trzepaczką. W osobnym rondlu połącz mleko, śmietanę, drugą połowę cukru i wanilinę. Umieść patelnię na bardzo małym ogniu i lekko podgrzej. Ostrożnie, ciągle mieszając, wlej mieszankę jajeczną do mleka. Upewnij się, że temperatura nie jest wysoka, w przeciwnym razie dostaniesz jajecznicę. Mieszaj, aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź. Następnie włóż krem do lodówki na pół godziny.
w międzyczasie przygotuj biszkopt. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia. Za pomocą miksera ubij żółtka, 1/4 szklanki cukru i wanilinę na gęstą pianę. Dodaj mąkę do mieszanki, delikatnie wymieszaj i krótko odłóż na bok. W osobnej misce ubij białka i pozostały cukier, aż mieszanina będzie prawie twarda, około 10 minut. Ostrożnie, po kilka łyżek, dodaj mieszankę białek do ciasta, ciągle mieszając. Ostrożnie wlej ciasto do naczynia do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij formę z piekarnika i ostudź.
w międzyczasie pokrój truskawki w plasterki, wymieszaj z cukrem i wstaw do lodówki.
gdy ciasto biszkoptowe ostygnie, można je wyjąć z formy nożem zanurzonym w wodzie. Pokrój ciasto na pół. Włóż kawałki do głębokiej miski, zalej herbatą i pozostaw do namoczenia.
mikserem ubij śmietanę na gęstą konsystencję. Rozpuść czekoladę.
połóż jedno ciasto na talerzu. Na wierzch połowę truskawek z cukrem i połowę kremu waniliowego. Następnie następne ciasto i ponownie warstwa truskawek i warstwa kremu waniliowego. Na wierzch ciasto przykryj bitą śmietaną, polej czekoladą i udekoruj plasterkami truskawek i listkami mięty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Herbata - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy