skład / składniki
metoda gotowania
1. Tłuszcz kroimy na duże kawałki, koncentrując się na szyjce słoika (muszą przez niego przejść).
2. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę.
3. W małym pojemniku wymieszaj kleik czosnkowy z pieprzem, solą i liśćmi laurowymi, po rozbiciu ich na kawałki. Mieszać.
4. Obficie posmaruj każdy kawałek tłuszczu powstałą mieszanką i włóż do słoika, dokładnie ubijając.
5. Wybieramy wystarczająco głęboką patelnię (pożądane jest, aby po umieszczeniu w niej słoika można było przykryć patelnię pokrywką). Na dnie stelujemy mały ręcznik kuchenny, kładziemy na nim słoik ze smalcem, wlewamy tyle wody, aby był równy ze smalcem. Przykryj słoik i (jeśli to możliwe) patelnię blaszaną pokrywką.
6. Doprowadź wodę do wrzenia i zmniejszając ogień, gotuj smalec przez 2,5-3 godziny.
7. Schłodzić gotowy tłuszcz, oczyścić z przypraw, pokroić w plastry. Resztę tłuszczu przechowujemy w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g