smalec gotowany w szklanym słoju z liściem laurowym

pyszny smalec gotowany w kąpieli wodnej. Taki tłuszcz jest doskonale przechowywany, a podczas gotowania jest nasycony aromatami i daje je podczas posiłku. Gotujmy razem!
Płatek śnieguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 3 g
tłuszcze 94 % 81 g
węglowodany 2 % 2 g
737 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Tłuszcz kroimy na duże kawałki, koncentrując się na szyjce słoika (muszą przez niego przejść).
2. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę.
3. W małym pojemniku wymieszaj kleik czosnkowy z pieprzem, solą i liśćmi laurowymi, po rozbiciu ich na kawałki. Mieszać.
4. Obficie posmaruj każdy kawałek tłuszczu powstałą mieszanką i włóż do słoika, dokładnie ubijając.
5. Wybieramy wystarczająco głęboką patelnię (pożądane jest, aby po umieszczeniu w niej słoika można było przykryć patelnię pokrywką). Na dnie stelujemy mały ręcznik kuchenny, kładziemy na nim słoik ze smalcem, wlewamy tyle wody, aby był równy ze smalcem. Przykryj słoik i (jeśli to możliwe) patelnię blaszaną pokrywką.
6. Doprowadź wodę do wrzenia i zmniejszając ogień, gotuj smalec przez 2,5-3 godziny.
7. Schłodzić gotowy tłuszcz, oczyścić z przypraw, pokroić w plastry. Resztę tłuszczu przechowujemy w lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy