skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dzisiaj powiem Ci, jak gotować mleko skondensowane w domu. Mleko do zagęszczania musi być świeże. Aby zabezpieczyć mleko, dodaje się również sodę, aby nie zsiadło podczas długotrwałego gotowania. W skondensowanym mleku nie będzie smaku sody.
więc zaczynajmy!
wlej mleko do głębokiego pojemnika, dodaj cukier i sodę.
rozpuść cukier w mleku. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
lepiej gotować mleko skondensowane w rondlu z grubym dnem lub na głębokiej patelni (można w kotle)
gotowałem na starej żeliwnej patelni.
wlej mleko do pojemnika, w którym zdecydujesz się gotować.
kładziemy na dużym ogniu, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie, około 1,5 godziny. Nie zapomnij podejść do mieszania.
gęstość i kolor domowego skondensowanego mleka można regulować samodzielnie, gotując mleko. Im dłużej mleko gotuje się, tym będzie ciemniejsze i grubsze.
ale należy wziąć pod uwagę, że mleko nadal zgęstnieje po zestaleniu.
wlej gotowe domowe mleko skondensowane do szklanego słoika lub plastikowego pojemnika. Zamknij pokrywkę, przechowuj w lodówce.
mleko skondensowane "domowe" okazało się bardzo smaczne, smakuje jak cukierki toffi.
oto, co miałem zaraz po ugotowaniu.
z 1 litra mleka, mleko skondensowane wyszło 450 ml.
możesz użyć go w śmietanie do ciast, ciast lub po prostu zjeść z herbatą.
smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g