Sałatka z gotowanej marchewki z octem, czosnkiem i natką pietruszki
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
tak ugotowana marchewka może być idealnym dodatkiem do dań mięsnych. I możesz w nim doprawić zmielone orzechy włoskie, tak jak ja.
na początek ugotuj marchewkę w lekko osolonej wodzie z dwoma ząbkami czosnku. Obierz i zetrzyj na grubej tarce. Sól do smaku, dopraw zmieloną czerwoną papryką i kminkiem, dodaj natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, wlej ocet i olej roślinny, pozwól mu parzyć przez około pół godziny (wtedy marchewka stanie się bardziej aromatyczna). Następnie wkładamy do lodówki-ta sałatka smakuje lepiej, gdy jest podawana na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g