Jak gotować kaszę gryczaną na wodzie

prawidłowo ugotuj pokruszone płatki zbożowe! Zdrowe i smaczne jedzenie!  . Jak gotować kaszę gryczaną na wodzie? To proste! Poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Przepis szczegółowo opisuje proces gotowania. Tak przydatne płatki zbożowe powinny być gotowane częściej, ponieważ zawierają dużą ilość składników odżywczych, których organizm potrzebuje codziennie. Możesz podawać kaszę gryczaną na śniadanie lub kolację. Może to być niezależne danie lub dodatek do mięsa, drobiu, ryb. Świeże lub duszone warzywa dobrze łączą się z kaszą gryczaną, jest smaczna i zdrowa.
DianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 79 % 22 g
118 kcal
IG: 91 / 9 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

z określonej liczby składników owsianka jest krucha. Jeśli chcesz, aby owsianka była bardziej wilgotna, należy dodać wodę nie 1:1, ale 1: 1,5. Podczas gotowania kaszy nie można mieszać, nie zaleca się również podnoszenia pokrywki z patelni. Dopiero po określonym czasie owsiankę można sprawdzić pod kątem gotowości. Aby to zrobić, zrób to bardzo ostrożnie na boki. W gotowej owsiance nie powinno być wody. Jeśli płyn nadal pozostaje, owsiankę należy ugotować jeszcze trochę.

1. Przede wszystkim sortujemy płatki na płaskiej powierzchni roboczej. Następnie wlej go do miski.

2. Wlej litr wody do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia.

3. Wlewamy semolinę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Powstałą mieszaninę przenosi się na sito i myje wrzącą wodą. Musisz spłukać kilka razy, jeśli zboże jest bardzo zanieczyszczone, to nawet do 5 razy.

5. Następnie gotujemy wodę, w której gotujemy owsiankę. Jego ilość jest wskazana w składnikach. W razie potrzeby możesz wziąć więcej wody na nie kruchą owsiankę.

6. Następnie przenosimy czysty kawałek na patelnię. Wlać wrzącą wodę. Pozostaw na minutę, po czym spuść połowę płynu.

7. Teraz sól do smaku. Umieść patelnię na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia.

8. Gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia.

rozłóż owsiankę na porcje i dopraw masłem według uznania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gryka kruszona - 313   kcal/100g

Podobne przepisy