gotowany kurczak z ziemniakami w stylu baszkirskim

gotowany kurczak okaże się soczysty i bardzo miękki, maksymalny smak!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 23 % 7 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
rozbieram tusze z kurczaka na porcje i gotuję na cichym ogniu w niewielkiej ilości wody. W tej samej patelni wkładam marchewki w paski, lavrushechku i doprawiam wszystko pieprzem i solą. Po około dwudziestu lub trzydziestu minutach wlewam pokrojone w kostkę ziemniaki. Nie tracąc czasu, smaż cebulę na maśle na złoty kolor i dodaj ją do naparu, gdy kurczak i ziemniaki będą w pełni gotowe. O tym jedzeniu trudno powiedzieć, że jest to pierwsze czy drugie. Konsystencja przypomina bardzo gęstą zupę, ale można ją traktować jak rodzaj pieczeni w sosie. Ale bez względu na to, jak go nazwiesz i w jakiej kolejce nie podawaj gościom, wciąż gotowany kurczak z ziemniakami w stylu baszkirskim jest doskonałym obfitym daniem, które gasi nawet najdzikszy apetyt po całym dniu ciężkiej pracy. Kulinarny przepis na to arcydzieło kuchni baszkirskiej zebrałem w starej encyklopedii ekonomii domowej, której czytanie jest bardzo fascynującym zajęciem, ponieważ jest dosłownie wszystko: od wskazówek dotyczących drobnych napraw po psychologię rodzinną. Chociaż oczywiście sekcja kulinarna jest najbardziej fascynująca, ponieważ wiele stosunkowo starych przepisów kulinarnych zostało już zapomnianych i wypartych z kuchni nowymi potrawami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy