Sałatka z gotowanych buraków z majonezem

Chcesz danie z" niespodzianką & quot;? To jest dokładnie to!
VallinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 37 % 11 g
175 kcal
IG: 18 / 36 / 45

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

sałatki są integralną częścią świątecznej uczty. To prawda. Ale nawet w dzień powszedni bardzo miło jest zadowolić rodzinę pysznym i łatwym do przygotowania posiłkiem. Ten przepis kulinarny przypadkowo zobaczyłem w gazecie, w kolumnie "eksperymenty kulinarne". Przepis na tę sałatkę jest tak prosty i prosty, że nie było nawet potrzeby jej zapisywania. Bardzo łatwo go zapamiętać.
aby przygotować sałatkę "rodzynka", będziemy musieli zetrzeć 4 średnie świeże marchewki na grubej tarce. Pocieramy również ser topiony i gotowane buraki. Rodzynki należy moczyć przez 15-20 minut w zimnej wodzie. Orzechy włoskie obrać i wyszczególnić. Po przygotowaniu wszystkich składników zaczynamy układać sałatkę warstwami na przygotowanym do tego płaskim naczyniu (lub dużym płaskim talerzu). W pierwszej warstwie kładziemy marchewki, na wierzchu warstwę rodzynek. Na marchewki i rodzynki kładziemy warstwę majonezu. Następną warstwą jest rozdrobniony ser topiony i zmiażdżony czosnek. Ponownie dobrze doprawiamy warstwę majonezem. Następnie rozłóż starte gotowane buraki i pokruszone orzechy, a następnie ponownie warstwę majonezu. Udekoruj wierzch resztkami pokruszonych orzechów włoskich i gałązką zieleni.
pozostaw sałatkę na 20-30 minut,a następnie podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy