skład / składniki
metoda gotowania
sałatki są integralną częścią świątecznej uczty. To prawda. Ale nawet w dzień powszedni bardzo miło jest zadowolić rodzinę pysznym i łatwym do przygotowania posiłkiem. Ten przepis kulinarny przypadkowo zobaczyłem w gazecie, w kolumnie "eksperymenty kulinarne". Przepis na tę sałatkę jest tak prosty i prosty, że nie było nawet potrzeby jej zapisywania. Bardzo łatwo go zapamiętać.
aby przygotować sałatkę "rodzynka", będziemy musieli zetrzeć 4 średnie świeże marchewki na grubej tarce. Pocieramy również ser topiony i gotowane buraki. Rodzynki należy moczyć przez 15-20 minut w zimnej wodzie. Orzechy włoskie obrać i wyszczególnić. Po przygotowaniu wszystkich składników zaczynamy układać sałatkę warstwami na przygotowanym do tego płaskim naczyniu (lub dużym płaskim talerzu). W pierwszej warstwie kładziemy marchewki, na wierzchu warstwę rodzynek. Na marchewki i rodzynki kładziemy warstwę majonezu. Następną warstwą jest rozdrobniony ser topiony i zmiażdżony czosnek. Ponownie dobrze doprawiamy warstwę majonezem. Następnie rozłóż starte gotowane buraki i pokruszone orzechy, a następnie ponownie warstwę majonezu. Udekoruj wierzch resztkami pokruszonych orzechów włoskich i gałązką zieleni.
pozostaw sałatkę na 20-30 minut,a następnie podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g