solanka w garnkach w piekarniku

bogata i aromatyczna mieszanka mięsna, gotowana w doniczkach! Ulubiony smak-w dzieciństwie mama zawsze gotowała mieszankę na święta. Szczególnie niezłomnie solanka kojarzy mi się ze świętami noworocznymi. Bogaty, nieporównywalny smak i aromat tego dania pozostawi pod wrażeniem zarówno krewnych, jak i gości. Przygotuj obfitą i niesamowicie pyszną mieszankę w doniczkach w piekarniku! Uwierz mi, ugotowany w ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny niż ugotowany na kuchence.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 23 % 3 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

1. Wołowinę dobrze umyć, włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Postaw rondel na ogniu, zagotuj zawartość. Gdy woda się zagotuje, usuń pianę. Gotuj wołowinę przez 2-2, 5 godziny, aby uzyskać mocny bulion. Nie zapomnij posolić bulionu na pół godziny przed końcem gotowania, włożyć do niego lavrushkę i czarny pieprz.
2. Wcześniej moczyć porcje garnków w wodzie przez 15 minut. Jeśli używasz doniczek z lukrem w środku, nie musisz ich moczyć.
3. Wyjmij wołowinę z bulionu, pokrój na kawałki,ułóż je w porcjach.
4. Obierz cebulę i pokrój w dość cienkie półpierścienie. Pokrój boczek w paski.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny (1 łyżka), smaż boczek przez kilka minut, a następnie włóż do niego cebulę. Smaż wszystko razem przez 5 minut.
6. Dodaj kiełbasy pokrojone w paski do cebuli z boczkiem (jeśli używasz kiełbasek, możesz je również pokroić w paski lub kółka). Smaż przez 2-3 minuty.
7. Rozłóż zawartość patelni w garnkach.
8. Obierz marchewki, pokrój w paski, ogórki kiszone należy pokroić w cienkie plasterki, czosnek obrać i drobno posiekać.
9. Pokrój wędzone paski.
10. Ponownie podgrzej olej roślinny (pozostałą łyżkę) na patelni, włóż do niego marchewki, pikle. Smaż przez 1 minutę na średnim ogniu, dodaj wędzone mięso, smaż przez kolejną minutę.
11. Włóż koncentrat pomidorowy i czosnek na patelnię, wymieszaj, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.
12. Ugotowaną wcześniej fasolę ułożyć w garnkach-małą garść na garnku, ułożyć zawartość patelni na wierzchu.
13. Wlej solankę do rondla, zagotuj, usuń pianę.
14. Odcedź bulion mięsny do solanki przez drobne sito, wszystko razem ponownie zagotuj. Zalej garnki powstałym bulionem.
15. Przykryj garnki pokrywkami i włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, dodaj temperaturę do 210 stopni i poczekaj, aż zawartość garnków się zagotuje (20-25 minut).
16. Po zagotowaniu bulionu zmniejsz temperaturę do 160 stopni, gotuj mieszankę w doniczkach przez 30 minut.
17. Otwórz garnki, wymieszaj zawartość, dodaj sok z cytryny, rozprowadzając go na wszystkich garnkach. Ponownie przykryj garnki, pozostaw je na kolejne 20 minut.

gdy solanka jest gotowa, włóż ją do talerzy lub podawaj bezpośrednio w porcjach. Preferujemy drugą opcję-wydaje się smaczniejsza. Do każdego garnka dodaj kilka plasterków cytryny, kilka kawałków oliwek (4 szt. na porcję), posiekane świeże zioła.

podawaj mieszankę na gorąco ze śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal / 100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal / 100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy