skład / składniki
metoda gotowania
1. Wołowinę dobrze umyć, włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Postaw rondel na ogniu, zagotuj zawartość. Gdy woda się zagotuje, usuń pianę. Gotuj wołowinę przez 2-2, 5 godziny, aby uzyskać mocny bulion. Nie zapomnij posolić bulionu na pół godziny przed końcem gotowania, włożyć do niego lavrushkę i czarny pieprz.
2. Wcześniej moczyć porcje garnków w wodzie przez 15 minut. Jeśli używasz doniczek z lukrem w środku, nie musisz ich moczyć.
3. Wyjmij wołowinę z bulionu, pokrój na kawałki,ułóż je w porcjach.
4. Obierz cebulę i pokrój w dość cienkie półpierścienie. Pokrój boczek w paski.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny (1 łyżka), smaż boczek przez kilka minut, a następnie włóż do niego cebulę. Smaż wszystko razem przez 5 minut.
6. Dodaj kiełbasy pokrojone w paski do cebuli z boczkiem (jeśli używasz kiełbasek, możesz je również pokroić w paski lub kółka). Smaż przez 2-3 minuty.
7. Rozłóż zawartość patelni w garnkach.
8. Obierz marchewki, pokrój w paski, ogórki kiszone należy pokroić w cienkie plasterki, czosnek obrać i drobno posiekać.
9. Pokrój wędzone paski.
10. Ponownie podgrzej olej roślinny (pozostałą łyżkę) na patelni, włóż do niego marchewki, pikle. Smaż przez 1 minutę na średnim ogniu, dodaj wędzone mięso, smaż przez kolejną minutę.
11. Włóż koncentrat pomidorowy i czosnek na patelnię, wymieszaj, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.
12. Ugotowaną wcześniej fasolę ułożyć w garnkach-małą garść na garnku, ułożyć zawartość patelni na wierzchu.
13. Wlej solankę do rondla, zagotuj, usuń pianę.
14. Odcedź bulion mięsny do solanki przez drobne sito, wszystko razem ponownie zagotuj. Zalej garnki powstałym bulionem.
15. Przykryj garnki pokrywkami i włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, dodaj temperaturę do 210 stopni i poczekaj, aż zawartość garnków się zagotuje (20-25 minut).
16. Po zagotowaniu bulionu zmniejsz temperaturę do 160 stopni, gotuj mieszankę w doniczkach przez 30 minut.
17. Otwórz garnki, wymieszaj zawartość, dodaj sok z cytryny, rozprowadzając go na wszystkich garnkach. Ponownie przykryj garnki, pozostaw je na kolejne 20 minut.
gdy solanka jest gotowa, włóż ją do talerzy lub podawaj bezpośrednio w porcjach. Preferujemy drugą opcję-wydaje się smaczniejsza. Do każdego garnka dodaj kilka plasterków cytryny, kilka kawałków oliwek (4 szt. na porcję), posiekane świeże zioła.
podawaj mieszankę na gorąco ze śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal / 100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal / 100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g