skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak bardzo szybko i łatwo przygotować tłuczoną zupę ziemniaczaną z cebulą, marchewką i aromatycznymi grzankami czosnkowymi, która z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania domowej zupy jarzynowej na lunch lub kolację.
Krok 2:
Aby przygotować tłuczoną zupę, weź odpowiednią patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej dwie łyżki oleju roślinnego i podgrzej, a następnie włóż do niej wstępnie drobno posiekaną jedną główkę cebuli i mieszając łopatką, smaż ją w wysokiej temperaturze pieca, aż stanie się przezroczysta.
Krok 3:
Weź grubą tarkę i zetrzyj jedną marchewkę, którą następnie włóż do garnka z cebulą i podsmaż mieszając.
Krok 4:
Pokrój siedemset gramów wcześniej obranych ziemniaków na dość duże kawałki i włóż do wspólnego rondla, a następnie wymieszaj warzywa ze sobą i podgrzewaj ziemniaki przez pięć minut.
Krok 5:
Pokrój połowę papryki, jedną łodygę selera na małe kawałki i włóż do wspólnej patelni, aby uzyskać aromat i smak, a następnie wymieszaj warzywa i smaż je w wysokiej temperaturze pieca.
Krok 6:
Wlej czterysta mililitrów wrzącej wody do garnka, a następnie przykryj garnek pokrywką i zagotuj warzywa.
Krok 7:
Gdy tylko warzywa w rondlu się zagotują, zmniejsz temperaturę pieca do minimum, a następnie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie warzyw przez dwadzieścia minut.
Krok 8:
Aby przygotować grzanki, weź około stu sześćdziesięciu gramów białego bochenka i odetnij z niego skórkę, a następnie pokrój w małe, dowolne kostki.
Krok 9:
Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej jedną łyżkę oleju roślinnego, rozłóż trzydzieści gramów masła i podgrzej, a następnie włóż drobno posiekany ząbek czosnku na patelnię i smaż.
Krok 10:
Rozłóż pokrojone kawałki bochenka na patelni z czosnkiem, a następnie smaż je na wysokiej temperaturze pieca na złoty kolor z każdej strony.
Krok 11:
Rozłóż ugotowane grzanki czosnkowe z patelni na talerzu.
Krok 12:
Wlej sól, mieszankę mielonej papryki do garnka z warzywami do smaku, dodaj jedną czwartą łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i jedną łyżeczkę suszonych ziół.
Krok 13:
Weź blender zanurzeniowy i zmiksuj warzywa w rondlu, aż będą gładkie i kremowe.
Krok 14:
Wlej sto mililitrów śmietany do garnka z gotowaną zupą puree i umieść ją na kuchence, a następnie mieszając zagotuj zupę i wyjmij patelnię z pieca.
Krok 15:
Przelej przygotowaną zupę puree na porcjowane talerze i podawaj z ziołami i grzankami.
Krok 16:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na szybki i dość prosty przepis na przygotowanie bogatej i niezrównanie pysznej aromatycznej zupy jarzynowej bez dodatku mięsa, aby dieta była zbilansowana i bardzo zdrowa. Pamiętaj, aby przygotować gęstą zupę jarzynową z grzankami zgodnie z naszym wielokrotnie sprawdzonym domowym przepisem, który dostałem od mojej babci i będziesz mile zaskoczony wspaniałymi smakami tego dania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g