Zupa ziemniaczana puree z grzankami

Szybkie gorące danie z niedrogich produktów! Bardzo prosty przepis na przygotowanie aromatycznej zupy jarzynowej z dodatkiem śmietany i grzanek czosnkowych, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 64 % 14 g
119 kcal
IG: 64 / 0 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak bardzo szybko i łatwo przygotować tłuczoną zupę ziemniaczaną z cebulą, marchewką i aromatycznymi grzankami czosnkowymi, która z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania domowej zupy jarzynowej na lunch lub kolację.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować tłuczoną zupę, weź odpowiednią patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej dwie łyżki oleju roślinnego i podgrzej, a następnie włóż do niej wstępnie drobno posiekaną jedną główkę cebuli i mieszając łopatką, smaż ją w wysokiej temperaturze pieca, aż stanie się przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź grubą tarkę i zetrzyj jedną marchewkę, którą następnie włóż do garnka z cebulą i podsmaż mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój siedemset gramów wcześniej obranych ziemniaków na dość duże kawałki i włóż do wspólnego rondla, a następnie wymieszaj warzywa ze sobą i podgrzewaj ziemniaki przez pięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój połowę papryki, jedną łodygę selera na małe kawałki i włóż do wspólnej patelni, aby uzyskać aromat i smak, a następnie wymieszaj warzywa i smaż je w wysokiej temperaturze pieca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej czterysta mililitrów wrzącej wody do garnka, a następnie przykryj garnek pokrywką i zagotuj warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy tylko warzywa w rondlu się zagotują, zmniejsz temperaturę pieca do minimum, a następnie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie warzyw przez dwadzieścia minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować grzanki, weź około stu sześćdziesięciu gramów białego bochenka i odetnij z niego skórkę, a następnie pokrój w małe, dowolne kostki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej jedną łyżkę oleju roślinnego, rozłóż trzydzieści gramów masła i podgrzej, a następnie włóż drobno posiekany ząbek czosnku na patelnię i smaż.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż pokrojone kawałki bochenka na patelni z czosnkiem, a następnie smaż je na wysokiej temperaturze pieca na złoty kolor z każdej strony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ugotowane grzanki czosnkowe z patelni na talerzu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej sól, mieszankę mielonej papryki do garnka z warzywami do smaku, dodaj jedną czwartą łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i jedną łyżeczkę suszonych ziół.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź blender zanurzeniowy i zmiksuj warzywa w rondlu, aż będą gładkie i kremowe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej sto mililitrów śmietany do garnka z gotowaną zupą puree i umieść ją na kuchence, a następnie mieszając zagotuj zupę i wyjmij patelnię z pieca.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przelej przygotowaną zupę puree na porcjowane talerze i podawaj z ziołami i grzankami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na szybki i dość prosty przepis na przygotowanie bogatej i niezrównanie pysznej aromatycznej zupy jarzynowej bez dodatku mięsa, aby dieta była zbilansowana i bardzo zdrowa. Pamiętaj, aby przygotować gęstą zupę jarzynową z grzankami zgodnie z naszym wielokrotnie sprawdzonym domowym przepisem, który dostałem od mojej babci i będziesz mile zaskoczony wspaniałymi smakami tego dania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy