skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę z czerwonej ryby ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć rybę z kośćmi, z nich ugotuje się bulion. Lub weź osobno filet i głowę. Lub weź gotowy bulion rybny. Każda czerwona ryba jest odpowiednia-łosoś, pstrąg, łosoś, różowy łosoś, Ket.
Krok 2:
Oddziel filety od kości, jeśli jest skóra, nie wyrzucaj jej, pójdzie też do bulionu.
Krok 3:
Pokrój filety w duże kostki.
Krok 4:
Zanurz kości i skórę w zimnej wodzie, gotuj.
Krok 5:
Zagotuj bulion i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Usuń powstałą piankę łyżką cedzakową.
Krok 6:
Odcedź bulion przez drobne sito.
Krok 7:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 8:
Pokrój również marchewki w kostkę. Ale możesz go pocierać na tarce.
Krok 9:
Pokrój ziemniaki w duże kostki.
Krok 10:
W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Włóż do niego cebulę i marchewkę.
Krok 11:
Smaż je, mieszając, na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Krok 12:
Wlej bulion do garnka. Dodaj ziemniaki. Poczekaj, aż się zagotuje i gotuj ziemniaki przez 5 minut.
Krok 13:
Wrzuć filety rybne do zupy. Gotuj zupę przez kolejne 15 minut.
Krok 14:
Dodaj sól, pieprz, liść laurowy. Wlej śmietanę.
Krok 15:
Włóż posiekany koperek do zupy.
Krok 16:
Poczekaj, aż się zagotuje. I natychmiast wyłącz. Nie gotuj zupy mocno, śmietana może się zwinąć. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na kilka godzin. Taka zupa jest zwykle podawana z chlebem żytnim lub chlebem. Smacznego!
ta zupa nie wymaga dużo przypraw, mogą zagłuszyć smak ryby. Wystarczy pieprz i Lavrushka.
to zupa może być świątecznym daniem, dodając krewetki, małże, kalmary, ośmiornice.
aby taka zupa była mniej kaloryczna, użyj mleka zamiast śmietany i cukinii zamiast ziemniaków.
czasami ziemniaki w zupie są zastępowane zbożem-ryżem lub kaszą jaglaną.
wraz z cebulą i warzywami można dodać inne warzywa-paprykę, seler, pomidory, brokuły, czosnek.
możesz ugotować taką zupę z białą rybą, ale z czerwoną okaże się znacznie smaczniejsza i bardziej aromatyczna!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g