zupa z czerwonej ryby ze śmietaną

obfite, pożywne, ze zwykłych potraw, dla całej rodziny! Zupa z czerwonej ryby ze śmietaną to przepis na bardzo smaczne pierwsze danie, które doskonale urozmaica codzienne menu. W przeciwieństwie do tradycyjnych zup rybnych, do tej dodaje się śmietanę, która nadaje jej bardzo delikatny smak i aromat.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 42 % 11 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę z czerwonej ryby ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć rybę z kośćmi, z nich ugotuje się bulion. Lub weź osobno filet i głowę. Lub weź gotowy bulion rybny. Każda czerwona ryba jest odpowiednia-łosoś, pstrąg, łosoś, różowy łosoś, Ket.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel filety od kości, jeśli jest skóra, nie wyrzucaj jej, pójdzie też do bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filety w duże kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz kości i skórę w zimnej wodzie, gotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj bulion i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Usuń powstałą piankę łyżką cedzakową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź bulion przez drobne sito.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój również marchewki w kostkę. Ale możesz go pocierać na tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój ziemniaki w duże kostki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Włóż do niego cebulę i marchewkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smaż je, mieszając, na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej bulion do garnka. Dodaj ziemniaki. Poczekaj, aż się zagotuje i gotuj ziemniaki przez 5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wrzuć filety rybne do zupy. Gotuj zupę przez kolejne 15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj sól, pieprz, liść laurowy. Wlej śmietanę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż posiekany koperek do zupy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Poczekaj, aż się zagotuje. I natychmiast wyłącz. Nie gotuj zupy mocno, śmietana może się zwinąć. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na kilka godzin. Taka zupa jest zwykle podawana z chlebem żytnim lub chlebem. Smacznego!

ta zupa nie wymaga dużo przypraw, mogą zagłuszyć smak ryby. Wystarczy pieprz i Lavrushka.
to zupa może być świątecznym daniem, dodając krewetki, małże, kalmary, ośmiornice.
aby taka zupa była mniej kaloryczna, użyj mleka zamiast śmietany i cukinii zamiast ziemniaków.
czasami ziemniaki w zupie są zastępowane zbożem-ryżem lub kaszą jaglaną.
wraz z cebulą i warzywami można dodać inne warzywa-paprykę, seler, pomidory, brokuły, czosnek.
możesz ugotować taką zupę z białą rybą, ale z czerwoną okaże się znacznie smaczniejsza i bardziej aromatyczna!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy