adjika z marchewką i cebulą

pyszne przygotowanie na zimę. Nadaje się do wielu potraw. Może być używany jako sos do grilla..... Smacznego!!!
Króliczek260188Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
70 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

papryka w kawałkach + marchewka starta na drobnej tarce + cebula w półpierścieniach + olej roślinny na dużym ogniu. Dodaj skręcone pomidory, sól, cukier granulowany, czosnek, ziarna pieprzu. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. dodaj ocet i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy