adjika z marchewką i cebulą
skład / składniki
50
porcje:
metoda gotowania
papryka w kawałkach + marchewka starta na drobnej tarce + cebula w półpierścieniach + olej roślinny na dużym ogniu. Dodaj skręcone pomidory, sól, cukier granulowany, czosnek, ziarna pieprzu. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. dodaj ocet i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g