skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie potraw na sałatkę.
Krok 2:
Umyj świeże pieczarki i pokrój w paski. Obierz i posiekaj cebulę. Smażyć grzyby z cebulą na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Smażyć przez około 5 minut, mieszając. Takie grzyby szybko osiągną gotowość, a cebula będzie miała czas, aby dobrze się przyćmić i stać się przezroczysta.
Krok 3:
Do przepisu bierzemy jeden duży lub dwa małe świeże ogórki. Ogórki umyć i pokroić w cienkie paski, lekko dodać.
Krok 4:
Wlej suszone śliwki do małego głębokiego pojemnika i zalej wrzącą wodą. Pozostaw go do namoczenia na 10-20 minut, aby spuchł i stał się miękki. Następnie wyjmujemy go z wody, wkładamy do durszlaka, aby nadmiar płynu był szklany i kroimy w paski.
Krok 5:
Jajka gotujemy na twardo. Aby to zrobić, włóż je do wrzącej wody z solą i gotuj po gotowaniu przez 10 minut na umiarkowanym ogniu. Schłodzić w zimnej wodzie, następnie oczyścić i podzielić na białka i żółtka. Pocieramy żółtka widelcem i odkładamy na razie. Zetrzyj białka na grubej tarce, podziel na dwie części i zagotuj połowę w mocnej czarnej herbacie, aby zmieniły kolor na brązowy.
Krok 6:
W tym przepisie mam gotowane podudzia, ale możesz wziąć inne mięsiste części kurczaka gotowane lub wędzone (filet z kurczaka, udka, udka). Gotowałem golenie w osolonej wodzie przez około 40 minut, schłodziłem je, zdjąłem skórę, oddzieliłem mięso od kości i posiekałem.
Krok 7:
Kolejne kroki wyjaśnią, jak zrobić warstwową sałatkę z kurczaka z suszonymi śliwkami, gdy zaczynamy ją składać. Układamy warstwy po kolei. Pierwsza warstwa to pokrojone mięso z kurczaka-bierzemy połowę całości.
Krok 8:
Drugą warstwą rozłóż żółtka, nałóż majonez na wierzch.
Krok 9:
Trzecią warstwą rozprowadzamy suszone śliwki i ponownie nakładamy majonez.
Krok 10:
Czwarta warstwa składa się z pieczarek smażonych z cebulą - ta warstwa jest solą i pieprzem do smaku. Rozprowadź ogórek w piątej warstwie. Szósta warstwa to pozostała wędzona pierś, którą smarujemy majonezem.
Krok 11:
Dekorujemy górną warstwę jak na zdjęciu. Jasna część to zwykłe białka, ciemna część to barwione białka.
Krok 12:
Pasek rozdzielający służy jako posiekane lub całe oliwki.
spróbowałem tej pięknej i niezwykle smacznej sałatki na uroczystej kolacji z przyjaciółmi. Z wyglądu bardzo przypomina ciasto. Niewątpliwie takie jedzenie zawsze ozdobi świąteczny stół. Polecam wziąć pod uwagę kulinarny przepis na świąteczną sałatkę, do której prezentacji nadaje się każda forma.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g