Sałatka z gotowanym kurczakiem, suszonymi śliwkami, grzybami i ogórkiem

Piękna i obfita sałatka na wyśmienitą kolację! To danie z przekąskami zachwyci cię nie tylko atrakcyjnym wyglądem, ale także przyjemnym smakiem. Jest bardzo delikatny, soczysty, spodoba się każdemu bez wyjątku. Jeden z moich ulubionych.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 33 % 9 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie potraw na sałatkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj świeże pieczarki i pokrój w paski. Obierz i posiekaj cebulę. Smażyć grzyby z cebulą na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Smażyć przez około 5 minut, mieszając. Takie grzyby szybko osiągną gotowość, a cebula będzie miała czas, aby dobrze się przyćmić i stać się przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do przepisu bierzemy jeden duży lub dwa małe świeże ogórki. Ogórki umyć i pokroić w cienkie paski, lekko dodać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej suszone śliwki do małego głębokiego pojemnika i zalej wrzącą wodą. Pozostaw go do namoczenia na 10-20 minut, aby spuchł i stał się miękki. Następnie wyjmujemy go z wody, wkładamy do durszlaka, aby nadmiar płynu był szklany i kroimy w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka gotujemy na twardo. Aby to zrobić, włóż je do wrzącej wody z solą i gotuj po gotowaniu przez 10 minut na umiarkowanym ogniu. Schłodzić w zimnej wodzie, następnie oczyścić i podzielić na białka i żółtka. Pocieramy żółtka widelcem i odkładamy na razie. Zetrzyj białka na grubej tarce, podziel na dwie części i zagotuj połowę w mocnej czarnej herbacie, aby zmieniły kolor na brązowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym przepisie mam gotowane podudzia, ale możesz wziąć inne mięsiste części kurczaka gotowane lub wędzone (filet z kurczaka, udka, udka). Gotowałem golenie w osolonej wodzie przez około 40 minut, schłodziłem je, zdjąłem skórę, oddzieliłem mięso od kości i posiekałem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kolejne kroki wyjaśnią, jak zrobić warstwową sałatkę z kurczaka z suszonymi śliwkami, gdy zaczynamy ją składać. Układamy warstwy po kolei. Pierwsza warstwa to pokrojone mięso z kurczaka-bierzemy połowę całości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drugą warstwą rozłóż żółtka, nałóż majonez na wierzch.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Trzecią warstwą rozprowadzamy suszone śliwki i ponownie nakładamy majonez.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czwarta warstwa składa się z pieczarek smażonych z cebulą - ta warstwa jest solą i pieprzem do smaku. Rozprowadź ogórek w piątej warstwie. Szósta warstwa to pozostała wędzona pierś, którą smarujemy majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dekorujemy górną warstwę jak na zdjęciu. Jasna część to zwykłe białka, ciemna część to barwione białka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pasek rozdzielający służy jako posiekane lub całe oliwki.

spróbowałem tej pięknej i niezwykle smacznej sałatki na uroczystej kolacji z przyjaciółmi. Z wyglądu bardzo przypomina ciasto. Niewątpliwie takie jedzenie zawsze ozdobi świąteczny stół. Polecam wziąć pod uwagę kulinarny przepis na świąteczną sałatkę, do której prezentacji nadaje się każda forma.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy