okroshka z gotowaną kiełbasą, ziemniakami i ogórkami na kwasie chlebowym

orzeźwiająca letnia zupa z przyjemną kwaskowatością. Od dzieciństwa okroshka jest moim ulubionym daniem! Wspaniałe jedzenie! Zwłaszcza w upalny letni dzień. Istnieją dziesiątki przepisów na okroshki, wolę okroshkę przygotowaną według klasycznej receptury, to znaczy z kwasem chlebowym, a nie innymi płynami jako płynną bazą. Zajmijmy się pytaniem, jak dokładnie ugotować okroshkę na kwasie chlebowym, w moim przepisie.
nataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 43 % 6 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

pierwszą rzeczą jest ugotowanie jajek i ziemniaków, Zwykle gotuję je w tym samym garnku. Podczas gotowania wszystkiego zajmijmy się innymi składnikami. Posiekaj zieloną cebulę, Posol i lekko zmiksuj, aby dała sok. Resztę składników kroimy na małe kawałki. Ogórki można zetrzeć. Jajka i ziemniaki ugotowane. Pozwól ziemniakom trochę ostygnąć, a tymczasem tryb jajka. Nawiasem mówiąc, istnieje szybki sposób na bardzo małe cięcie jajek. Musisz włożyć kilka jajek do szklanki i jechać nożem w lewo, w prawo, aż jajka zostaną zmiażdżone. Wszystkie nasze produkty wkładamy do rondla i napełniamy kwasem, dodajemy śmietanę i sól do smaku.

jeśli nie ma kwasu chlebowego, możesz ugotować okroshkę w wodzie. Aby to zrobić, możesz rozcieńczyć kwas cytrynowy do smaku w wodzie i wlać okroshkę. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu i włóż do lodówki. Okroshka jest gotowa! Jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa"Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa"doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g

Podobne przepisy