galaretka wołowa z gotowanym jajkiem i oliwkami

pyszne świąteczne galaretki wymagają czasu, ale wynik jest tego wart.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 4 % 1 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

osobiście bardzo lubię gotować galaretkę. Rzeczywiście, za pomocą najprostszych produktów możesz łatwo ozdobić świąteczny stół.
wielu moich znajomych jest leniwych, a nawet nie wie, jak to zrobić. Zapewniam cię, że jest to bardzo proste, wystarczy spróbować raz. Proponuję zrobić to teraz.
gotuj marchewki i jajka. Język gotujemy w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj pieprz i liść laurowy.
w międzyczasie wlej żelatynę na pół szklanki wody i pozostaw na 30 minut. Następnie podgrzewaj na kuchence, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotuj).
wyjmij język z bulionu, odcedź bulion. Dodaj żelatynę, dobrze wymieszaj i ponownie przefiltruj.
kawałki języka, marchwi, jajek, a także oliwek i jagód układamy warstwami w foremkach do galaretki. Wlać bulion do połowy i wstawić do lodówki.
gdy galaretka stwardnieje, posyp ją ziołami, ponownie napełnij i ponownie pozostaw w lodówce, aż stwardnieje .
przed podaniem formy z galaretką zanurzamy w gorącej wodzie, aby łatwo je wyciągnąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy