skład / składniki
gotowanie krok po kroku
osobiście bardzo lubię gotować galaretkę. Rzeczywiście, za pomocą najprostszych produktów możesz łatwo ozdobić świąteczny stół.
wielu moich znajomych jest leniwych, a nawet nie wie, jak to zrobić. Zapewniam cię, że jest to bardzo proste, wystarczy spróbować raz. Proponuję zrobić to teraz.
gotuj marchewki i jajka. Język gotujemy w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj pieprz i liść laurowy.
w międzyczasie wlej żelatynę na pół szklanki wody i pozostaw na 30 minut. Następnie podgrzewaj na kuchence, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotuj).
wyjmij język z bulionu, odcedź bulion. Dodaj żelatynę, dobrze wymieszaj i ponownie przefiltruj.
kawałki języka, marchwi, jajek, a także oliwek i jagód układamy warstwami w foremkach do galaretki. Wlać bulion do połowy i wstawić do lodówki.
gdy galaretka stwardnieje, posyp ją ziołami, ponownie napełnij i ponownie pozostaw w lodówce, aż stwardnieje .
przed podaniem formy z galaretką zanurzamy w gorącej wodzie, aby łatwo je wyciągnąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g