skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę, oddziel filet z wędzonego kurczaka od kości.
Krok 2:
Filet z kurczaka drobno posiekaj i ułóż trochę w porcjowanej formie pierwszą warstwą. Naciśnij odpowiednio, aby gotowa sałatka się nie rozpadła. Tę warstwę i wszystkie kolejne posmaruj trochę majonezem.
Krok 3:
Drobno posiekaj pieczarki w puszkach i ułóż drugą warstwę na kurczaku.
Krok 4:
Gotowe jajka na twardo obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 5:
Ułóż starte jajka trzecią warstwą, mocno dociskając. Nałóż również trochę majonezu i rozprowadź go równomiernie na całej powierzchni.
Krok 6:
Z wyciągnij sałatkę z formy i posyp serem startym na średniej lub drobnej tarce. Gotową sałatkę schłodzić nieco w lodówce przed podaniem. Wierzch sałatki można ozdobić pozostałymi pieczarkami w puszkach lub ziołami. Smak sałatki z wędzonym kurczakiem jest po prostu niesamowity! Smacznego!
ogólnie wszystkie sałatki, w których występuje wędzony kurczak, mają jasny, bogaty smak. Każda gospodyni domowa powinna mieć przepis na taką sałatkę. Jeśli jeszcze tego nie masz, zaryzykuję podzielenie się moją opcją.
możesz przygotować sałatkę taką jak moja w porcji. Ale możesz to zrobić we wspólnej salaterce, układając wszystkie składniki warstwami.
spróbuj poeksperymentować z zamianą składników. Być może nowa kombinacja dla ciebie, tak samo. będzie smakować. Wędzony kurczak doskonale komponuje się z koreańską marchewką, gotowanymi ziemniakami, marchewką, oliwkami, ogórkami, pomidorami.
na pierwszy rzut oka sałatka może wydawać się bardzo prosta i przyziemna. ale tak nie jest. Jednak wędzonego kurczaka nie jemy codziennie. Dlatego mogę zaklasyfikować tę sałatkę jako świąteczną.
taka sałatka oczywiście zajmie sowie honorowe miejsce na świątecznym stole i nikt nie będzie mógł przejść obok niej bez spróbowania.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g