skład / składniki
metoda gotowania
Salsa:
w małej misce ubij trzepaczką miód z sokiem z limonki. W innej misce wymieszaj ananasy, ogórki i miętę, polej sosem z miodu i soku z limonki i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Odsuń na bok.
kurczak:
rozgrzej 2 łyżeczki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, umieść kotlety z piersi kurczaka na patelni i smaż przez 4 minuty z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor. Przenieś kurczaka na talerz i przykryj folią spożywczą, aby się nie ochłodził.
Pozostałe 2 łyżeczki oliwy z oliwek wlać do garnków i podgrzać. Umieść cebulę, czosnek, imbir, czarny i ziele angielskie oraz kminek na patelni. Smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie wlej bulion z kurczaka i sos sojowy i gotuj, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę. Dodaj sok z limonki. Umieść kurczaka na patelni i dobrze polej gorącym sosem.
podawaj kurczaka z sosem salsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g