zupa pomidorowa z owocami morza małże, krewetki, kalmary
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Tam podsmaż cebulę, czosnek, paprykę i ostre chili, posiekane. Pod koniec smażenia dodaj obrane pomidory. Gotuj na wolnym ogniu przez minutę, mieszając.
dodaj wino, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wlej bulion i poczekaj, aż zupa się zagotuje.
teraz dodaj wszystkie owoce morza, jakie są. Gotuj przez 5 minut. Sól, dodaj przyprawy.
następnie wyłącz ogień i nalegaj na zupę przez 5 minut.
wlać porcje na talerze, doprawić świeżymi ziołami. Uwielbiam gęstą zupę, w której łyżka stoi))) możesz gotować jak zwykle.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g