Zupa pomidorowa z owocami morza małże, krewetki, kalmary

Pierwsze danie dla miłośników owoców morza! Bardzo przydatne i satysfakcjonujące!
AlexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 29 % 4 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Tam podsmaż cebulę, czosnek, paprykę i ostre chili, posiekane. Pod koniec smażenia dodaj obrane pomidory. Gotuj na wolnym ogniu przez minutę, mieszając.
dodaj wino, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wlej bulion i poczekaj, aż zupa się zagotuje.
teraz dodaj wszystkie owoce morza, jakie są. Gotuj przez 5 minut. Sól, dodaj przyprawy.
następnie wyłącz ogień i nalegaj na zupę przez 5 minut.
wlać porcje na talerze, doprawić świeżymi ziołami. Uwielbiam gęstą zupę, w której łyżka stoi))) możesz gotować jak zwykle.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g

Podobne przepisy