majonez na oleju roślinnym z jajkiem i musztardą

klasyczny sos w 5 minut, szybki i pyszny. . Klasyczny sos w 5 minut. Książę Richelieu nakazał swojemu kucharzowi ugotować nowe danie. Zaradny kucharz ubił jajka z masłem i doprawił tę mieszankę solą i przyprawami. Sos, który Ci się podobał, nazwano "majonezem", na cześć miasta Mahon. Na samej Minorce majonez nazywa się salsa mahonesa (SOS maoński). Majonez podawany jest do dań rybnych i mięsnych,do przystawek i sałatek.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 96 % 75 g
węglowodany 1 % 1 g
672 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zbieramy wszystkie składniki w szklance blendera i ubijamy do pożądanej konsystencji, jeśli majonez wydaje ci się gęsty, dodaj olej roślinny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy