Wegetariański sos majonezowy z fasoli

przepis na chudy majonez bez jajek i mleka. . Jest zrobiony z fasoli i masła. Pod względem konsystencji i smaku sos jest bardzo podobny do prawdziwego domowego majonezu, a na czczo będzie dla niego doskonałą alternatywą. I przygotowuje się go również, jak zwykły majonez, tylko zamiast jajek bierze się fasolę. A jeśli dodasz do niego mniej oleju, otrzymasz pyszny pasztet z fasoli.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 74 % 40 g
węglowodany 19 % 10 g
408 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

przenoszę fasolę do blendera (po spuszczeniu z niej płynu) i mielę na pastę. W procesie mielenia dodaję sól.
wlewam cukier.
i kładę łyżkę musztardy.
wlewam masło do blendera, nie przestając ubijać majonezu.
teraz wlewam wyciśnięty sok z cytryny i jeszcze raz przewijam majonez blenderem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g

Podobne przepisy