Sałatka owocowo-warzywna z ciekawym dressingiem makowym

sałatka owocowo-warzywna z ciekawym dressingiem makowym. W razie potrzeby możesz dodać łodygę selera do sałatki. Doda świeżości sałatce. Sos w tej sałatce jest po prostu wspaniały, nigdy go nie próbowałem. Ocet, podobnie jak miód, można dodać do woli.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 55 % 11 g
116 kcal
IG: 58 / 0 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tankowanie. Połącz śmietanę, majonez, mak, ocet, miód i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj kapustę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój jabłko w paski i skrop sokiem z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W salaterce połącz wszystkie warzywa i owoce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Skrop dressingiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy