Ptasie mleko na agarze agarowym
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włóż masło i mleko skondensowane do miski, możesz dodać wanilinę, ubić mikserem i odłożyć na bok.
Krok 2:
Wlej zimną wodę do rondla, wlej 2 łyżki agaru, dobrze wymieszaj, umieść na średnim ogniu. Kiedy się zagotuje, wlej cukier, ciągle przeszkadzaj. Gdy się zagotuje, wlej ocet i gotuj przez 15-20 minut.
Krok 3:
5 minut przed gotowaniem ubij białko mikserem w bujną pianę, wlej do niego syrop cienkim strumieniem, mieszając mikserem i dodaj masło ze skondensowanym mlekiem, zrób to wszystko szybko, ponieważ agar szybko zestala się. Następnie wlej do formy.
w formie możesz najpierw ułożyć ananasy, granat, kiwi. Lekka kwaskowatość podkreśli smak.
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g