Ptasie mleko na agarze agarowym

Szybki i łatwy sposób na zrobienie domowych cukierków.
AleksanderAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 82 % 47 g
266 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włóż masło i mleko skondensowane do miski, możesz dodać wanilinę, ubić mikserem i odłożyć na bok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zimną wodę do rondla, wlej 2 łyżki agaru, dobrze wymieszaj, umieść na średnim ogniu. Kiedy się zagotuje, wlej cukier, ciągle przeszkadzaj. Gdy się zagotuje, wlej ocet i gotuj przez 15-20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    5 minut przed gotowaniem ubij białko mikserem w bujną pianę, wlej do niego syrop cienkim strumieniem, mieszając mikserem i dodaj masło ze skondensowanym mlekiem, zrób to wszystko szybko, ponieważ agar szybko zestala się. Następnie wlej do formy.

w formie możesz najpierw ułożyć ananasy, granat, kiwi. Lekka kwaskowatość podkreśli smak.

Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy