Sałatka Świnka w roku Świni-Dzika

Oryginalna w wyglądzie i smaku sałatka wieprzowa!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 30 % 8 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki, marchewki, jajka gotować do miękkości, ostudzić, obrać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki obrać ze skóry, pokroić na średniej wielkości kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na oleju smażyć cebulę i grzyby przez około 5 minut na dużym ogniu. Sól grzyby podczas smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś cebulę z grzybami na talerz, ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj jajka na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Koperek i pietruszka opłucz, osusz, posiekaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kiełbasę pokroić w plastry o grubości 5 mm i wyciąć do dekoracji sałatki elementy- & quot;uszy & quot;, " kopytka", " Prosiaczek"i " ogon"dla " świni".

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Resztę kiełbasy pokroić w kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na talerzu Ustaw pierścień formujący o średnicy 16 cm ułóż składniki sałatki warstwami w następującej kolejności: ziemniaki, majonez, sól, pieprz, grzyby z cebulą, marchewka, majonez, kiełbasa, zioła, majonez, jajka, majonez, ser. Dokręć powierzchnię folią spożywczą i włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę, aby nasiąkła.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostrożnie zdejmij pierścień formujący.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj sałatkę wyciętymi elementami kiełbasy. W & quot; prosiaczku & quot; zrobić & quot; nozdrza & quot;. & quot; Oczy & quot; udekoruj prosiaka groszkiem ziela angielskiego.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego! Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy