galaretka z języka z galaretką sojową

pyszne i oryginalne danie na stole noworocznym. Wiele gospodyń domowych przygotowuje galaretkę na świąteczny stół noworoczny. Co roku robię galaretkę z języka z galaretką sojową, którą uwielbiają moje domowe. Dziś chcę podzielić się z Wami tym pysznym i niezwykłym przepisem.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 8 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 19 % 3 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 40 min

moje języki, napełnij wodą. dodaj sól, pieprz, liść laurowy i podpal. Doprowadzić do wrzenia, usunąć piankę łyżką cedzakową i gotować przez 1,5 godziny. Jeśli używasz języka wołowego. następnie,w zależności od wielkości, gotujemy przez 2-2, 5 godziny. Gotowy język wysyłamy pod strumieniem zimnej wody, czyścimy i kroimy w kółka. Bulion, w którym gotowano język, filtruj, odmierz 300 ml bulionu. Dodaj 10 gramów żelatyny i 60 ml sosu sojowego do ciepłego bulionu. Bierzemy formę, w której przygotujemy galaretkę, jeśli forma jest silikonowa, kładziemy ją na twardej powierzchni i wlewamy bulion z sosem sojowym do formy. Wysyłamy do lodówki, aż stwardnieje. Po całkowitym zestaleniu galaretki sojowej kładziemy na niej kawałki języka, oliwki i pietruszkę w 1-2 warstwach (w zależności od konstrukcji formy). Pozostały bulion ogrzewamy, dodajemy do niego pozostałe 10 gramów żelatyny i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Całkowicie schłodzić i wlać do formy wierzchnią warstwą. Wkładamy do lodówki, aż stwardnieje, lepiej na noc. Wyjmujemy gotowe galaretki z formy i obracamy na talerzu.

galaretka z języka z galaretką sojową jest gotowa! Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 165   kcal/100g

Podobne przepisy