skład / składniki
metoda gotowania
moje języki, napełnij wodą. dodaj sól, pieprz, liść laurowy i podpal. Doprowadzić do wrzenia, usunąć piankę łyżką cedzakową i gotować przez 1,5 godziny. Jeśli używasz języka wołowego. następnie,w zależności od wielkości, gotujemy przez 2-2, 5 godziny. Gotowy język wysyłamy pod strumieniem zimnej wody, czyścimy i kroimy w kółka. Bulion, w którym gotowano język, filtruj, odmierz 300 ml bulionu. Dodaj 10 gramów żelatyny i 60 ml sosu sojowego do ciepłego bulionu. Bierzemy formę, w której przygotujemy galaretkę, jeśli forma jest silikonowa, kładziemy ją na twardej powierzchni i wlewamy bulion z sosem sojowym do formy. Wysyłamy do lodówki, aż stwardnieje. Po całkowitym zestaleniu galaretki sojowej kładziemy na niej kawałki języka, oliwki i pietruszkę w 1-2 warstwach (w zależności od konstrukcji formy). Pozostały bulion ogrzewamy, dodajemy do niego pozostałe 10 gramów żelatyny i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Całkowicie schłodzić i wlać do formy wierzchnią warstwą. Wkładamy do lodówki, aż stwardnieje, lepiej na noc. Wyjmujemy gotowe galaretki z formy i obracamy na talerzu.
galaretka z języka z galaretką sojową jest gotowa! Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Język wieprzowy - 165 kcal/100g