skład / składniki
metoda gotowania
borowiki opłucz pod bieżącą wodą, usuwając brud i nadmiar. Następnie wysuszyć i dokładnie oczyścić je z obszarów nieodpowiednich do jedzenia za pomocą noża. Pokrój w średniej wielkości plastry(lekko drobno).
obierz i umyj cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek zmiażdżyć płaską częścią noża i pokroić na małe kawałki.
włącz piekarnik na 150-160 stopni.
w rondlu z grubym dnem rozpuść kawałek masła i wlej tam posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka i półprzezroczysta, 5 minut.
wlej Sherry do garnka i kontynuuj gotowanie z cebulą, aż alkohol i charakterystyczny zapach alkoholu wyparują, około 1 do 2 minut.
następnie dodaj czosnek, tymianek i borowiki do garnka. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 20 minut, aż grzyby wypuszczą sok. Następnie dodaj wodę, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę przez około pół godziny na małym ogniu.
po upływie określonego czasu zdejmij patelnię z ognia i lekko ostudź zawartość. Przenieś zupę do miski blendera lub robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę.
włóż zmieloną zupę do garnka i dodaj do niej śmietanę. Podgrzej zupę i zagotuj zawartość. Następnie dopraw zupę grzybową solą i pieprzem do smaku i dodaj trochę soku z cytryny i startego parmezanu. Wszystko dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.
przygotuj grzanki do zupy grzybowej. Aby to zrobić, pokrój Bochenek w cienkie plasterki (lepiej wziąć francuską bagietkę). Ułóż kromki chleba na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdy kawałek bochenka połóż łyżkę sera z niebieską pleśnią. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 2-3 minuty, aż ser się stopi, a grzanki będą złote i chrupiące.
wlej zupę borowikową do miseczek do zupy i włóż do każdej pary grzanek z serem pleśniowym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Ser pleśniowy - 353 kcal/100g
- Hermelin - 303 kcal/100g
- Gorgonzola - 330 kcal/100g