Zupa serowa z borowikami

smak tej zupy na zawsze podbije Twoje serce! Zupa serowa z borowikami to prawdziwie królewskie danie. Delikatny kremowy smak tej zupy o niesamowitym aromacie grzybowym podbije serce każdego smakosza. A chrupiące grzanki z serem pleśniowym idealnie go uzupełnią.
JohannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 38 % 5 g
88 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

borowiki opłucz pod bieżącą wodą, usuwając brud i nadmiar. Następnie wysuszyć i dokładnie oczyścić je z obszarów nieodpowiednich do jedzenia za pomocą noża. Pokrój w średniej wielkości plastry(lekko drobno).

obierz i umyj cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek zmiażdżyć płaską częścią noża i pokroić na małe kawałki.

włącz piekarnik na 150-160 stopni.

w rondlu z grubym dnem rozpuść kawałek masła i wlej tam posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka i półprzezroczysta, 5 minut.

wlej Sherry do garnka i kontynuuj gotowanie z cebulą, aż alkohol i charakterystyczny zapach alkoholu wyparują, około 1 do 2 minut.

następnie dodaj czosnek, tymianek i borowiki do garnka. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 20 minut, aż grzyby wypuszczą sok. Następnie dodaj wodę, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę przez około pół godziny na małym ogniu.

po upływie określonego czasu zdejmij patelnię z ognia i lekko ostudź zawartość. Przenieś zupę do miski blendera lub robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę.

włóż zmieloną zupę do garnka i dodaj do niej śmietanę. Podgrzej zupę i zagotuj zawartość. Następnie dopraw zupę grzybową solą i pieprzem do smaku i dodaj trochę soku z cytryny i startego parmezanu. Wszystko dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.

przygotuj grzanki do zupy grzybowej. Aby to zrobić, pokrój Bochenek w cienkie plasterki (lepiej wziąć francuską bagietkę). Ułóż kromki chleba na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdy kawałek bochenka połóż łyżkę sera z niebieską pleśnią. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 2-3 minuty, aż ser się stopi, a grzanki będą złote i chrupiące.

wlej zupę borowikową do miseczek do zupy i włóż do każdej pary grzanek z serem pleśniowym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Ser pleśniowy - 353   kcal/100g
  • Hermelin - 303   kcal/100g
  • Gorgonzola - 330   kcal/100g

Podobne przepisy