owsianka lniana na wodzie

Delikatna owsianka lniana na śniadanie-spróbuj! Nie jest tajemnicą, że poranek należy rozpocząć nie tylko od dobrego nastroju, ale także od zdrowego śniadania. Niestety większość z nas je śniadanie przy filiżance kawy lub wcale. Proponuję posłuchać mojej rady i przygotować zdrową owsiankę z siemienia lnianego) owsianka nie zaszkodzi sylwetce, ale wręcz przeciwnie!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 20 % 4 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 15 min

1. Wieczorem wlej nasiona lnu do miski, zalej wodą o temperaturze pokojowej i pozostaw na noc (wlej wodę, aby przykryła nasiona 1 cm).

2. Rano nasiona pęcznieją, zmiel je zanurzalnym blenderem wraz z jabłkiem(najpierw obierz jabłko, usuń rdzeń z nasionami).

3. Jeśli owsianka okazała się grubsza niż chcesz, możesz trochę rozcieńczyć wodą pitną do pożądanej konsystencji. Możesz również uzupełnić smak dodatkami w postaci orzecha włoskiego lub suszonych śliwek, kawałków jabłka. Okaże się bardzo smaczny!

jedz dla zdrowia, niech dzień będzie udany!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g

Podobne przepisy