surowe adjika palce lizać na zimę

Super szybki przepis na Adjiki! Dzielę się sprawdzoną recepturą Adjiki, która nie jest poddawana obróbce cieplnej i zachowuje wszystkie witaminy do maksimum. Spróbuj, ten wspaniały sos ma wspaniały smak i świeży aromat.
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
59 kcal
IG: 38 / 0 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Umyj bułgarską paprykę, oczyść strąki nasion, pokrój na kilka pasków.

2. Ostra papryka jest również myta, odcinamy łodygi (lepiej nie usuwać nasion, dodadzą adjice dodatkowej ostrości).

3. Umyj pomidory, odetnij punkt mocowania łodygi, pokrój na pół (na 3-4 części, jeśli warzywo jest duże).

4. Obierz czosnek, przepuść przez maszynę do mięsa wraz z pomidorami, papryką i ostrą papryką.

5. Wlej sól i cukier do powstałej masy, wlej ocet jabłkowy, wymieszaj.

6. Sterylizujemy słoiki w dowolny znany sposób i wkładamy do nich adżikę, skręcamy sterylnymi pokrywkami (można je po prostu zalać wrzącą wodą).

przechowuj puste miejsca w lodówce.

smaczna adjika i dobre zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy