surowe adjika palce lizać na zimę
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj bułgarską paprykę, oczyść strąki nasion, pokrój na kilka pasków.
2. Ostra papryka jest również myta, odcinamy łodygi (lepiej nie usuwać nasion, dodadzą adjice dodatkowej ostrości).
3. Umyj pomidory, odetnij punkt mocowania łodygi, pokrój na pół (na 3-4 części, jeśli warzywo jest duże).
4. Obierz czosnek, przepuść przez maszynę do mięsa wraz z pomidorami, papryką i ostrą papryką.
5. Wlej sól i cukier do powstałej masy, wlej ocet jabłkowy, wymieszaj.
6. Sterylizujemy słoiki w dowolny znany sposób i wkładamy do nich adżikę, skręcamy sterylnymi pokrywkami (można je po prostu zalać wrzącą wodą).
przechowuj puste miejsca w lodówce.
smaczna adjika i dobre zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g