skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki, pozostaw na 15-20 minut, aby pomidory wypuściły sok.
2. Obierz czosnek, obierz gorzką paprykę z nasion (koniecznie w rękawiczkach!) i przepuść przez maszynkę do mięsa wraz z pomidorami (nie dodawaj soku, który został uwolniony z pomidora, do Adjiki - w ten sposób obrabiany przedmiot będzie grubszy w konsystencji i nie będzie się łuszczył).
3. Dodaj sól i cukier do powstałej masy,a także wlej ocet, wymieszaj.
4. Pozostaw Adjikę na 4 godziny, aby kryształy cukru i soli całkowicie się rozpuściły, wymieszaj kilka razy.
5. Po upływie określonego czasu umieść światło w sterylnych słoikach i przykręć sterylnymi pokrywkami. Przechowuj puste miejsca w lodówce.
ciepło i przytulność, a także pyszne "światło" na stole)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g