Adjika światełko palce lizać na zimę

Dowiedz się, jak gotować pikantną Adjikę bez gotowania! Cudowny przepis adżiki & quot; Ogonek & quot; trafił do mnie w zeszycie od kolegi, a teraz przygotowuję taki sos na zimę już drugi rok. Przepis mi się podobał, ponieważ jest bardzo prosty, niedrogi, a wynik przekracza wszelkie oczekiwania-polizasz palce!
Zhenya777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
49 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 50 min

1. Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki, pozostaw na 15-20 minut, aby pomidory wypuściły sok.

2. Obierz czosnek, obierz gorzką paprykę z nasion (koniecznie w rękawiczkach!) i przepuść przez maszynkę do mięsa wraz z pomidorami (nie dodawaj soku, który został uwolniony z pomidora, do Adjiki - w ten sposób obrabiany przedmiot będzie grubszy w konsystencji i nie będzie się łuszczył).

3. Dodaj sól i cukier do powstałej masy,a także wlej ocet, wymieszaj.

4. Pozostaw Adjikę na 4 godziny, aby kryształy cukru i soli całkowicie się rozpuściły, wymieszaj kilka razy.

5. Po upływie określonego czasu umieść światło w sterylnych słoikach i przykręć sterylnymi pokrywkami. Przechowuj puste miejsca w lodówce.

ciepło i przytulność, a także pyszne "światło" na stole)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy