letni deser z brzoskwiniami i morelami

soczyste brzoskwinie i morele w śmietanie twarogowo-bananowej z miodem.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 72 % 13 g
87 kcal
IG: 54 / 31 / 15

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 min

umyj morele i brzoskwinie, osusz, Usuń pestkę, pokrój w małą kostkę. W misce połącz twarożek, śmietanę, Banana startego na grubej tarce, miód i cukier waniliowy - wszystko ubij mikserem lub blenderem na gładką masę.

w miskach lub innym pojemniku deserowym ułóż deser, naprzemiennie warstwami: brzoskwinie-krem-morele - krem-brzoskwinie-krem-morele. Deser należy przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Podczas serwowania można posypać orzechami lub startą czekoladą. Miłego letniego apetytu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal / 100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy