Letnia sałatka warzywna z kukurydzą

lekka i jasna letnia sałatka. Szybko, tanio i smacznie. Ta sałatka została zrobiona w kraju na obiad. Trzeba było szybko wymyślić, jak nakarmić rodzinę przy minimalnym zestawie produktów. Trzy ogórki ze szklarni, pietruszka i liście sałaty z ogrodu, resztki kukurydzy w puszkach-to świetna opcja na wiejski obiad.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 43 % 6 g
88 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj warzywa i ogórki, osusz.Wrzuć kukurydzę z puszki na sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel liście pietruszki od gałązek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozerwij liście sałaty rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórki na średnie kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść ogórki, kukurydzę, zioła w salaterce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw sałatkę majonezem, solą i delikatnie wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy