Włoskie Caprese

oszałamiające danie kuchni włoskiej zachwyci wszystkich gości. Sałatka & quot; Caprese & quot; to wykwintne, a jednocześnie nie złożone danie, które choć nie ma w swoim składzie wielu składników, to jednak ma doskonałość smaku. Spróbuj przygotować sałatkę na każdą ucztę, ponieważ zajmie to nie więcej niż 10 minut!
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 10 % 3 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

1. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki.

2. Pomidory umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w cienkie plasterki.

3. Wybieramy duże płaskie danie i na przemian układamy na nim ser z pomidorami.

4. Posyp solą i pieprzem.

5. Umyj bazylię, drobno posiekaj (zostawimy część liści do dekoracji sałatki) , włóż do małego pojemnika (Drewniany moździerz), wlej oliwę z oliwek, dodaj czosnek wyciśnięty przez prasę i potrzyj tłuczkiem. Polej sałatkę powstałym sosem.

6. Nadajemy sałatce kompletny wygląd, dekorując liśćmi bazylii.

podawaj Caprese na stole i traktuj gości wyśmienitym daniem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy