Włoskie Caprese
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki.
2. Pomidory umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w cienkie plasterki.
3. Wybieramy duże płaskie danie i na przemian układamy na nim ser z pomidorami.
4. Posyp solą i pieprzem.
5. Umyj bazylię, drobno posiekaj (zostawimy część liści do dekoracji sałatki) , włóż do małego pojemnika (Drewniany moździerz), wlej oliwę z oliwek, dodaj czosnek wyciśnięty przez prasę i potrzyj tłuczkiem. Polej sałatkę powstałym sosem.
6. Nadajemy sałatce kompletny wygląd, dekorując liśćmi bazylii.
podawaj Caprese na stole i traktuj gości wyśmienitym daniem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g