skład / składniki
metoda gotowania
1. Wybieramy pomidory, najlepiej powinny być gęste, elastyczne (w żadnym wypadku nie miękkie), myjemy pod bieżącą wodą, wycinamy miejsce łodygi, kroimy na ćwiartki.
2. Paprykę oczyszczamy ze strąków nasiennych, usuwamy łodygi, myjemy, kroimy arbitralnie.
4. Obierz czosnek, włóż do miski blendera i zmiel razem z papryką na jednorodną masę (możesz również zmielić za pomocą blendera zanurzeniowego).
5. Wlej olej roślinny i ocet do powstałej masy, wlej cukier i sól. Dodaj drobno posiekane chili, wszystko dobrze wymieszaj.
6. Pietruszkę, koperek, bazylię umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, posiekać ostrym nożem, dodać do nadzienia, wymieszać.
7. W czystym, wysterylizowanym słoiku (bierzemy jeden trzylitrowy lub litrowy, jak wygodniej) układamy pomidory warstwami, podlewając każdą warstwę przygotowanym pikantnym nadzieniem. Zamykamy słoik nylonową pokrywką i wysyłamy do lodówki na jeden dzień (w lodówce umieszczamy słoik na spodku, odwracając go do góry nogami).
następnie przechowujemy obrabiany przedmiot tylko na zimno (w piwnicy jest to możliwe).
Gotuj z miłością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g