Zupa z dyni marchewkowej

pyszna delikatna zupa na zimną jesienną pogodę! Podawać z masłem dyniowym lub śmietaną . Smacznego !

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 67 % 4 g
24 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

1. Umyj dynię, oczyść z nasion. Pokroić w dużą kostkę.
2. Obierz marchewki, zetrzyj na tarce , grubo.
3. Cebulę pokroić w kostkę.
4. W rondlu rozgrzej odpływ. olej 2 min. podsmaż cebulę. ciągle mieszając.
5. Do cebuli dodać dynię, smażyć 5 min . ciągle mieszając, następnie dodaj marchewki i smaż przez kolejne 2 min.
6. Teraz polej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. aż dynia będzie miękka.
7. Zupę puree blenderem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy