kasza gryczana z gulaszem w garnku

bardzo proste i jednocześnie bardzo smaczne danie! Kto nie gotował gryki? Jest to znane wszystkim zboże, z którego uzyskuje się zdrową owsiankę. Dzisiaj gotowałem kaszę gryczaną z gulaszem i warzywami, okazał się doskonałą kolacją dla mojej dużej rodziny!
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 12 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 53 % 29 g
287 kcal
IG: 3 / 97 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Obierz marchewki, cebulę i czosnek, umyj. Cebulę kroimy w półpierścienie, marchewkę w cienkie kostki, czosnek w talerze.

2. Wybieramy grubościenną patelnię, rozprowadzamy trochę tłuszczu (wybieramy tłuszcz z gulaszu - aby danie było aromatyczne i bogate), a także przygotowane warzywa.

3. Smażyć składniki przez 5 minut przy ciągłym mieszaniu, następnie dodać gulasz i wcześniej umytą kaszę gryczaną, wlać sól i czarny pieprz, wymieszać, zalać wodą (około 1 litra) i gotować do całkowitego ugotowania.

4. Przykryj gotowe danie pokrywką, pozwól "dojść" przez 5 minut.

okazało się bardzo smaczne!

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy