kasza gryczana z sosem bolońskim
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kasza gryczana zalać wrzącą wodą przez 30-40 minut, przykryć.
Krok 2:
Smaż mięso mielone, dodaj do niego pokrojone w kostkę pomidory.
Krok 3:
Dodaj zawartość pół torebki przyprawy Maggi Bolognese do mięsa mielonego z pomidorami. (Możesz mieć całą torbę, kieruj się smakiem). Dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
gryka w tym przypadku nie musi być gotowana, wystarczy odstawić we wrzącej wodzie. Moim zdaniem okazuje się bardziej soczysty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Przyprawa Maggi - 59 kcal/100g