kasza gryczana z sosem bolońskim

gotuje się szybko, łatwo i co najważniejsze, okazuje się pyszne. Przepis zachwycił szybkością i łatwością przygotowania. Biorę to danie do pracy na lunch. Obfite, smaczne.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 55 % 26 g
248 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kasza gryczana zalać wrzącą wodą przez 30-40 minut, przykryć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smaż mięso mielone, dodaj do niego pokrojone w kostkę pomidory.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zawartość pół torebki przyprawy Maggi Bolognese do mięsa mielonego z pomidorami. (Możesz mieć całą torbę, kieruj się smakiem). Dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

gryka w tym przypadku nie musi być gotowana, wystarczy odstawić we wrzącej wodzie. Moim zdaniem okazuje się bardziej soczysty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Przyprawa Maggi - 59   kcal/100g

Podobne przepisy