skład / składniki
metoda gotowania
1. Groszek dokładnie umyj, kilka razy zalewając wodą, aż usuniemy całą ściółkę i kurz. Czysty groszek moczyć w wodzie i pozostawić na godzinę.
2.Spuchnięty groszek przenosimy na patelnię, napełniamy ciepłą wodą. Gotuj do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj groszek przez około 40 minut.
3. Nie tracimy czasu, gdy puree jest gotowane, zajmiemy się smażeniem: obieramy cebulę i marchewkę, myjemy. Zetrzyj marchewki i pokrój cebulę w drobną kostkę. Smażyć warzywa na oleju roślinnym do miękkości i dodać do groszku.
4. Dodaj sól i pieprz, zdejmij patelnię z ognia i doprowadź puree do jednorodnej konsystencji za pomocą blendera zanurzeniowego.
5. Wędzone żeberka kroimy na małe kawałki, które dodajemy do każdej porcji podczas serwowania.
udekoruj naczynie gałązką koperku)
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g