puree z groszku z wędzonymi żeberkami wieprzowymi

pożywne danie obiadowe dla Twojej rodziny! Puree z groszku cieszy się dużą popularnością wśród wielu moich znajomych, ostatnio też się na nim uzależniłem. I stało się to po tym, jak próbowałem zrobić puree z groszku z wędzonymi żeberkami. Danie podobało się nie tylko mnie, ale także mężowi, który niestrudzenie chwalił moje umiejętności kulinarne swoim przyjaciołom. Spróbuj gotować - to naprawdę bardzo smaczne!
NusjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 35 % 11 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

1. Groszek dokładnie umyj, kilka razy zalewając wodą, aż usuniemy całą ściółkę i kurz. Czysty groszek moczyć w wodzie i pozostawić na godzinę.

2.Spuchnięty groszek przenosimy na patelnię, napełniamy ciepłą wodą. Gotuj do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj groszek przez około 40 minut.

3. Nie tracimy czasu, gdy puree jest gotowane, zajmiemy się smażeniem: obieramy cebulę i marchewkę, myjemy. Zetrzyj marchewki i pokrój cebulę w drobną kostkę. Smażyć warzywa na oleju roślinnym do miękkości i dodać do groszku.

4. Dodaj sól i pieprz, zdejmij patelnię z ognia i doprowadź puree do jednorodnej konsystencji za pomocą blendera zanurzeniowego.

5. Wędzone żeberka kroimy na małe kawałki, które dodajemy do każdej porcji podczas serwowania.

udekoruj naczynie gałązką koperku)

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal/100g

Podobne przepisy