ciasto panienki z kremem białkowym
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej mleko do rondla i zagotuj, dodaj masło, wymieszaj, aż się rozpuści i dodaj mąkę.
trochę schłodź masę i włóż jajka, wymieszaj wszystko, aż powstanie jednorodna masa.
2. Umieść paski ciasta na blasze do pieczenia za pomocą torebki cukierniczej.
3. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.
4. Podczas pieczenia półfabrykatów ugotuj syrop z wody i cukru. Gotuj na lekko złoty kolor, kropla powinna być gruba.
5. Ubij białka na bujną, stabilną masę, dodaj do niej syrop.
6. Zbieramy ciasto, zanurzamy eklery w śmietanie i rozprowadzamy na talerzu.
Udekoruj na wierzchu proszkiem kakaowym, startymi orzechami lub czekoladą.
pozwól ciastu namoczyć się i podawaj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g