ciasto panienki z kremem białkowym

pyszne danie deserowe na świąteczny stół! To ciasto jest jednym z najsmaczniejszych. Z ciastami budyniowymi i lekkim zwiewnym kremem-smak jest po prostu fantastyczny i rozpływa się w ustach. Dzięki temu przepisowi pieczenie jest gwarantowane!
ZUFAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 62 % 28 g
217 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 20 min

1. Wlej mleko do rondla i zagotuj, dodaj masło, wymieszaj, aż się rozpuści i dodaj mąkę.
trochę schłodź masę i włóż jajka, wymieszaj wszystko, aż powstanie jednorodna masa.

2. Umieść paski ciasta na blasze do pieczenia za pomocą torebki cukierniczej.

3. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

4. Podczas pieczenia półfabrykatów ugotuj syrop z wody i cukru. Gotuj na lekko złoty kolor, kropla powinna być gruba.

5. Ubij białka na bujną, stabilną masę, dodaj do niej syrop.

6. Zbieramy ciasto, zanurzamy eklery w śmietanie i rozprowadzamy na talerzu.

Udekoruj na wierzchu proszkiem kakaowym, startymi orzechami lub czekoladą.

pozwól ciastu namoczyć się i podawaj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy