kasza manna na wodzie z dżemem bez mleka

kasza manna na wodzie jest cudownie pyszna! Kiedy po raz pierwszy spróbowałem kaszy manny gotowanej na wodzie, byłem bardzo zaskoczony. Owsianka była tak delikatna i smaczna, że chciałem powtórzyć porcję w domu. Bez wahania podjąłem eksperyment, wynik zadowolił całą rodzinę, a teraz kasza manna jest prawie zawsze tylko na wodzie (cóż, lub na pół z mlekiem). Dla odmiany dodaję ulubiony dżem lub dżem podczas serwowania - bardzo smaczny!
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 78 % 14 g
91 kcal
IG: 0 / 60 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Wlej wodę do grubościennej patelni (możesz po prostu z grubym dnem), Wyślij do ognia.

2. Gdy woda się zagotuje, jedną ręką wlej kaszę mannę do wody, a drugą ciągle mieszaj owsiankę (faktem jest, że kasza manna lubi zbierać się w grudki, a jeśli jest gotowana na wodzie, ta cecha jest potrojona, więc bardzo polecam wprowadzanie kaszy do wrzącej wody powoli, najlepiej cienkim strumieniem, podczas gdy pamiętaj, aby mieszać owsiankę trzepaczką).

3. Gotuj semolinę na małym ogniu przez 4-5 minut, po czym dodaj cukier, szczyptę soli, kawałek masła, wymieszaj.

dodaj dżem do talerzy do smaku i pożądania.

pogodny poranek, smaczny i produktywny dzień)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy