budyń dyniowy na bazie jajek

niesamowicie łatwy i pyszny deser z prostych składników. Podstawą tego budyniu są jajka. Dzięki ubitym białkom budyń jest puszysty i bardzo delikatny. A dla tych, którzy monitorują swoją wagę, ten przepis może pomóc. Taki budyń można jeść bez ograniczeń!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 58 % 18 g
160 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dynię w kostkę, gotuj w wodzie do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść wodę, zamień dynię w blenderze w puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddzielamy żółtka od białek, zostawiamy jedno białko do dekoracji, wskazane jest schłodzenie. Ubij żółtka z cukrem na Jasną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz żółtka, schłodzone puree z dyni, krakersy, masło, aromatyczne przyprawy do smaku i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    2 ubij białko na stabilną, gęstą pianę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnymi ruchami od góry do dołu Wprowadzamy ubite białka do masy dyniowej, mieszamy do uzyskania gładkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Masa jest przenoszona do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Piec w podgrzanym do 180-190 stopni. piekarnik na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia budyniu ubij pozostałe białko. Nie przestając bić, dodaj cukier i kilka ziaren kwasu cytrynowego do smaku dla stabilności. Ubijaj do twardych szczytów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy budyń jest gotowy, wyłącz piekarnik, pozostawiając w nim deser na kolejne 10 minut. Następnie ze strzykawki dowolnie dekorujemy budyń ubitym białkiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie podgrzany do 200 stopni. piekarnik przez 4-5 minut. Na Zewnątrz proteiny zarumienią się i staną się gęstsze, ale wewnątrz pozostaną przewiewne i miękkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Niech deser całkowicie ostygnie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy