skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Pokrój dynię w kostkę, gotuj w wodzie do miękkości.
Krok 3:
Spuść wodę, zamień dynię w blenderze w puree.
Krok 4:
Oddzielamy żółtka od białek, zostawiamy jedno białko do dekoracji, wskazane jest schłodzenie. Ubij żółtka z cukrem na Jasną masę.
Krok 5:
Połącz żółtka, schłodzone puree z dyni, krakersy, masło, aromatyczne przyprawy do smaku i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
2 ubij białko na stabilną, gęstą pianę.
Krok 7:
Delikatnymi ruchami od góry do dołu Wprowadzamy ubite białka do masy dyniowej, mieszamy do uzyskania gładkości.
Krok 8:
Masa jest przenoszona do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Piec w podgrzanym do 180-190 stopni. piekarnik na złoty kolor.
Krok 9:
Podczas pieczenia budyniu ubij pozostałe białko. Nie przestając bić, dodaj cukier i kilka ziaren kwasu cytrynowego do smaku dla stabilności. Ubijaj do twardych szczytów.
Krok 10:
Gdy budyń jest gotowy, wyłącz piekarnik, pozostawiając w nim deser na kolejne 10 minut. Następnie ze strzykawki dowolnie dekorujemy budyń ubitym białkiem.
Krok 11:
Ponownie podgrzany do 200 stopni. piekarnik przez 4-5 minut. Na Zewnątrz proteiny zarumienią się i staną się gęstsze, ale wewnątrz pozostaną przewiewne i miękkie.
Krok 12:
Niech deser całkowicie ostygnie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g