pasztet z wątróbki w torebce

bardzo smaczny, delikatny pasztet. Z własnego doświadczenia powiem, że nawet ci, którzy nie lubią wątroby, jedzą. nawet dzieci są zachwycone. dobrze trzyma się w lodówce, ale nie długo (ponieważ jest spożywany natychmiast). nadaje się nawet jako danie mięsne do przystawki. Uniwersalny pasztet.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 54 % 25 g
węglowodany 17 % 8 g
300 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

zmiel wątrobę, smalec i cebulę, czosnek w maszynce do mięsa. Dodaj jajka, sól pieprz (na tym etapie przechodzę jeszcze przez blender, więc pasztet jest delikatniejszy i bez grudek). Dodaj mąkę do powstałej masy, wymieszaj. Wkładamy do zwykłych torebek celofanowych (mam 4 małe torebki), mocniej zawiązujemy w rondelku z zimną wodą i na ogniu. Gotuj przez 1,5-2 godziny po ugotowaniu. Schłodzić i cieszyć się!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy