Czapka sałatkowa Monomacha z suszonymi śliwkami
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
1. Warzywa i jajka gotujemy. W tym czasie wlej suszone śliwki bez pestek ciepłą wodą. Po godzinie spłucz i zmiel.
2. Wszystkie gotowane produkty wcieramy w różne talerze.
3. Zaczynamy układać naszą sałatkę na świąteczne dania. Posmaruj każdą warstwę majonezem. Na dole kładziemy pierwszą warstwę, składającą się z ziemniaków. Dalej są buraki i marchewki. Ostatnie warstwy to jajka i suszone śliwki.
4. Udekoruj naszą sałatkę jasnymi ziarnami granatu i posiekanymi orzechami włoskimi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal / 100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g