Sałatka z krewetkami, kalmarami, oliwkami i kukurydzą

pyszna, lekka sałatka.
Helena LucynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 25 % 6 g
143 kcal
IG: 17 / 83 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Jajka gotować do miękkości, schłodzić, obrać, pokroić w paski.
2. Umyj pomidory koktajlowe, osusz, pokrój na cztery części.
3. Odcedź płyn z kalmarów, oliwek i kukurydzy, przekrój oliwki na pół, pokrój kalmary na małe kawałki.
4. Kapustę pekińską umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski.
5. Pietruszkę umyć, osuszyć, rozebrać na liście lub drobno posiekać.
6. W salaterce wymieszaj kukurydzę, kalmary, krewetki, oliwki, pomidory koktajlowe, kapustę pekińską i jajka, wymieszaj, dopraw sałatkę majonezem, jeszcze raz dobrze wymieszaj i udekoruj natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Kałamarnica w puszkach - 105   kcal/100g

Podobne przepisy