Sałatka z krewetkami, kalmarami, oliwkami i kukurydzą
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Jajka gotować do miękkości, schłodzić, obrać, pokroić w paski.
2. Umyj pomidory koktajlowe, osusz, pokrój na cztery części.
3. Odcedź płyn z kalmarów, oliwek i kukurydzy, przekrój oliwki na pół, pokrój kalmary na małe kawałki.
4. Kapustę pekińską umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski.
5. Pietruszkę umyć, osuszyć, rozebrać na liście lub drobno posiekać.
6. W salaterce wymieszaj kukurydzę, kalmary, krewetki, oliwki, pomidory koktajlowe, kapustę pekińską i jajka, wymieszaj, dopraw sałatkę majonezem, jeszcze raz dobrze wymieszaj i udekoruj natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Kałamarnica w puszkach - 105 kcal/100g