leszcz w piekarniku w całości

faszerowana ryba na obiad - cóż, po prostu bardzo smaczna! Po raz pierwszy zostałem potraktowany takim daniem w domu mojej teściowej - bardzo mi się podobało! Ale ja jakoś nie odważyłem się gotować (nie jestem silny w gotowaniu). A teraz nadeszła chwila prawdy-leszcz, który przygotowałem, pyszni się na talerzu! Co mogę powiedzieć? To wcale nie jest trudne,a wynik cieszy całą rodzinę, spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 27 % 8 g
158 kcal
IG: 22 / 78 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 45 min

1. Oczyść rybę z łusek, wypatrosz, umyj.

2. Wykonujemy częste nacięcia w poprzek tuszy, obficie solimy i wysyłamy leszcza do lodówki.

3. W międzyczasie obieramy cebulę i marchewkę, myjemy, kroimy mniej, smażymy na oleju roślinnym do miękkości.

4. Gotujemy kaszę gryczaną do całkowitego ugotowania z osoloną wodą.

5. Łączymy grykę ze smażonymi warzywami, mieszamy, wypełniamy brzuch ryby, mocujemy wykałaczkami.

6. Majonez mieszamy z koncentratem pomidorowym, smarujemy tuszę.

7. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, umieść na niej leszcza, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piecz przez 40 minut.

podawaj na gorąco, jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Leszcz suszony - 221   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na gorąco - 172   kcal/100g
  • Leszcz gotowany - 126   kcal/100g
  • Leszcz świeży - 105   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na zimno - 160   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy