leszcz w piekarniku w całości
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyść rybę z łusek, wypatrosz, umyj.
2. Wykonujemy częste nacięcia w poprzek tuszy, obficie solimy i wysyłamy leszcza do lodówki.
3. W międzyczasie obieramy cebulę i marchewkę, myjemy, kroimy mniej, smażymy na oleju roślinnym do miękkości.
4. Gotujemy kaszę gryczaną do całkowitego ugotowania z osoloną wodą.
5. Łączymy grykę ze smażonymi warzywami, mieszamy, wypełniamy brzuch ryby, mocujemy wykałaczkami.
6. Majonez mieszamy z koncentratem pomidorowym, smarujemy tuszę.
7. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, umieść na niej leszcza, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piecz przez 40 minut.
podawaj na gorąco, jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Leszcz suszony - 221 kcal/100g
- Leszcz wędzony na gorąco - 172 kcal/100g
- Leszcz gotowany - 126 kcal/100g
- Leszcz świeży - 105 kcal/100g
- Leszcz wędzony na zimno - 160 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g