Austriacka zupa z kalafiora

Wegetariańska lekka zupa, aromatyczna i apetyczna. +4. Przygotowanie jest bardzo proste,ale okazuje się smaczne z niewielką liczbą produktów. 4 porcje to połowa patelni, przez dwa dni Wybierz 8 porcji.
ManooAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 42 % 5 g
69 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Rozłożyć kapustę na średnie kwiatostany (odłożyć kilka małych kwiatostanów do dekoracji zupy podczas serwowania), zalać bulionem i zagotować.

2. Zmiel kapustę z bulionem za pomocą blendera.

3. Mąkę osuszyć bez zmiany koloru, lekko schłodzić, rozcieńczyć w 100 g gorącego mleka i zagotować. Następnie wymieszaj wszystko blenderem i solą, gotuj przez około 7 minut.

4. W przypadku lezonu ( wzmocnienie smaku i nadanie zupie bogactwa) - lekko ubij żółtko z pozostałym mlekiem (około 50 ml).
5. Zupę lekko schłodzić, doprawić lezonem i masłem.

7. Przed podaniem ułóż zupę puree z prażonymi kwiatostanami kalafiora na maśle.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy