Austriacka zupa z kalafiora
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Rozłożyć kapustę na średnie kwiatostany (odłożyć kilka małych kwiatostanów do dekoracji zupy podczas serwowania), zalać bulionem i zagotować.
2. Zmiel kapustę z bulionem za pomocą blendera.
3. Mąkę osuszyć bez zmiany koloru, lekko schłodzić, rozcieńczyć w 100 g gorącego mleka i zagotować. Następnie wymieszaj wszystko blenderem i solą, gotuj przez około 7 minut.
4. W przypadku lezonu ( wzmocnienie smaku i nadanie zupie bogactwa) - lekko ubij żółtko z pozostałym mlekiem (około 50 ml).
5. Zupę lekko schłodzić, doprawić lezonem i masłem.
7. Przed podaniem ułóż zupę puree z prażonymi kwiatostanami kalafiora na maśle.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g