skład / składniki
metoda gotowania
komosa ryżowa musi być kilkakrotnie spłukana. W rondelku umieść 2 szklanki wody, soli, rozmarynu i tymianku. Umieść płatki w wodzie. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ciepło i gotować, aż woda wyparuje (15-20 minut, nie więcej). Usuń gałązki rozmarynu i tymianku po ugotowaniu z gotowych zbóż.
podczas gotowania komosy ryżowej rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni (do średniej temperatury). Umieść pokrojone w kostkę warzywa na patelni. Najpierw marchewki, potem wszyscy inni. Smażyć 5-10 minut do miękkości (nie przetrzeć, warzywa powinny być pokrojone w kostkę, nie powinny "pełzać").
wymieszaj gotowe płatki z warzywami. Nie możesz mieszać zbóż, ale połóż je na talerzu obok warzyw. Rozłóż na talerzach, posyp orzeszkami pinii na wierzchu. Udekoruj rukolą. Podawać z ćwiartką cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Komosa ryżowa - 368 kcal/100g