komosa ryżowa z warzywami

niezrównanie smaczne, niezwykle zdrowe i pożywne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 45 % 5 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

komosa ryżowa musi być kilkakrotnie spłukana. W rondelku umieść 2 szklanki wody, soli, rozmarynu i tymianku. Umieść płatki w wodzie. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ciepło i gotować, aż woda wyparuje (15-20 minut, nie więcej). Usuń gałązki rozmarynu i tymianku po ugotowaniu z gotowych zbóż.

podczas gotowania komosy ryżowej rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni (do średniej temperatury). Umieść pokrojone w kostkę warzywa na patelni. Najpierw marchewki, potem wszyscy inni. Smażyć 5-10 minut do miękkości (nie przetrzeć, warzywa powinny być pokrojone w kostkę, nie powinny "pełzać").

wymieszaj gotowe płatki z warzywami. Nie możesz mieszać zbóż, ale połóż je na talerzu obok warzyw. Rozłóż na talerzach, posyp orzeszkami pinii na wierzchu. Udekoruj rukolą. Podawać z ćwiartką cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Komosa ryżowa - 368   kcal/100g

Podobne przepisy