komosa ryżowa z bakłażanem

łatwe i bardzo pożywne danie. Nadaje się na śniadanie i kolację. Nawet jeśli użyjesz małej porcji, uczucie sytości pozostanie przez długi czas. Odpowiedni dla osób z nadwagą.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 64 % 7 g
węglowodany 27 % 3 g
72 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

najpierw zacznijmy robić komosę ryżową. Konieczne jest dokładne spłukanie komosy ryżowej na drobnym sicie, zalanie wodą, sól i podpalenie. Gdy płatki się zagotują, musisz zmniejszyć ogień i gotować owsiankę na małym ogniu przez 10 minut. Gdy cały płyn się zagotuje, a owsianka wzrośnie trzykrotnie, zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Przykryj ugotowaną owsiankę ręcznikiem i pozostaw do zaparzenia. W międzyczasie komosa ryżowa jest gotowana na parze, zacznijmy smażyć bakłażany. Pokrój bakłażana w cienkie pierścienie, sól. Wkładamy bakłażany do durszlaka na 5 minut, aby szkło było z nich gorzkie. Rozgrzej olej roślinny na patelni, rozłóż bakłażany, posyp czerwoną papryką i oregano. Smażyć na złoty kolor z każdej strony pierścienia bakłażana. Wymieszaj komosę ryżową z bakłażanem, drobno posiekanym pomidorem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Połóż na talerzach i napełnij kwaśną śmietaną na wierzchu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Komosa ryżowa - 368   kcal/100g

Podobne przepisy