skład / składniki
metoda gotowania
najpierw zacznijmy robić komosę ryżową. Konieczne jest dokładne spłukanie komosy ryżowej na drobnym sicie, zalanie wodą, sól i podpalenie. Gdy płatki się zagotują, musisz zmniejszyć ogień i gotować owsiankę na małym ogniu przez 10 minut. Gdy cały płyn się zagotuje, a owsianka wzrośnie trzykrotnie, zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Przykryj ugotowaną owsiankę ręcznikiem i pozostaw do zaparzenia. W międzyczasie komosa ryżowa jest gotowana na parze, zacznijmy smażyć bakłażany. Pokrój bakłażana w cienkie pierścienie, sól. Wkładamy bakłażany do durszlaka na 5 minut, aby szkło było z nich gorzkie. Rozgrzej olej roślinny na patelni, rozłóż bakłażany, posyp czerwoną papryką i oregano. Smażyć na złoty kolor z każdej strony pierścienia bakłażana. Wymieszaj komosę ryżową z bakłażanem, drobno posiekanym pomidorem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Połóż na talerzach i napełnij kwaśną śmietaną na wierzchu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Komosa ryżowa - 368 kcal/100g