Sałatka Zaspa z kurczakiem, ziemniakami i papryką

Sałatka o zimowej nazwie z pewnością będzie hitem na letnim stole. Obfita i bardzo smaczna sałatka. Wiele osób prawdopodobnie zauważyło, że temat Zimowy jest bardzo istotny latem, w upale chcesz się ochłodzić. Sałatka składa się z kilku warstw. w mojej wersji użyto kurczaka, ale możesz zrobić taką sałatkę z ryb. Przemysł produkuje sos majonezowy z grzybami, jeśli nie, pieczarki nie będą przeszkadzać w sałatce.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 17 % 6 g
230 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do sałatek

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie potraw na sałatkę: gotowanego kurczaka czyścimy z kości i kroimy bardzo drobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę oczyszczamy z nasion i drobno kroimy, myjemy i siekamy. Wymieszaj zioła i pieprz. Możesz trochę posolić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Usuń białka na bok, potrzebujemy całych połówek, posiekaj żółtka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzy sery przez tarkę. Wybierz rozmiar tarki do woli

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowane ziemniaki są obrane ze skóry, drobno posiekane i uformowane z nich dolna warstwa. możesz trochę posolić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj warstwę majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tworzymy warstwę kurczaka. Nie rozprowadzamy całego kurczaka, odkładamy około jednej czwartej masy w osobnym naczyniu, zrobimy z niego nadzienie na białka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż warzywa z pieprzem na kurczaku. Smarujemy tę warstwę majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej część sera.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp pokruszonymi żółtkami. Dzielimy również żółtka. Dodaj 1/3 do kurczaka, aby przygotować nadzienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj kurczaka, żółtka i łyżkę majonezu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nadziewamy połówki białek tą mieszanką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z nadziewanych białek tworzymy górną warstwę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Napełnij sałatkę pozostałym majonezem i posyp serem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Okazuje się zimowy nast z wieloma zaspami śnieżnymi. Udekoruj gałązkami kopru, tak przypominającymi gałązki świerkowe. Całkiem zimowy obraz, śnieg, świerkowe gałęzie i słabe słońce uniesione nad zaspami śnieżnymi

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Sałatka jest bardzo dobra do dzielenia na porcje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy